Reakcije na povlačenje Zakona o zabrani pušenja

07.02.2018. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Reakcije na povlačenje Zakona o zabrani pušenja

38 nevladinih organizacija, članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, su reagovali na skidanje Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda.

38 nevladinih organizacija, članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, su reagovali na skidanje Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje sa dnevnog reda 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske te su uputile otvoreno pismo i reakciju Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i predsjedniku Republike Srpske, navodi se u saopćenju Udruženja Smeta mi.

Potpisnice pisma su apelovale na navedene institucije da prepoznaju značaj Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji građanima pruža maksimalnu zaštitu od svih posljedica na koje utiče duhan i duhanske prerađevine, te pasivno pušenje u zatvorenim prostorima. Podaci raznih istraživanja kada se radi o štetnosti duhana su poražavajući, te je zbog toga bitno što prije usvojiti Zakon, kako bi na adekvatan način zaštitili svoje građane.

Članice Partnerstva su zabrinute zbog mogućih uticaja duhanske industrije koja pokušava obustaviti procese usvajanja novih evikasnih zakona za kontrolu duhana i u RS i u FBiH te se nadaju da će Vlada, Skupština i predsjedništvo reagovati i voditi se interesama građana, relevantnim naučnim činjenicama i rezultatima eminentnih istaživanja, kao i primjerima progresivnih zemalja, a ne dezinformacijama i manipulacijama koje plasira duhanska industrija, ističe se u saopćenju.

Potpisnice Otvorenog pisma izrazile su i posebnu zabrinutost zbog činjenice da je Republika Srpska i Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama u svijetu kada je u pitanju prevalenca pušenja među odraslom populacijom, u značajnom broju i mladih i maloljetnih lica, dok istovremeno ima nedovoljno napretka u mjerama kontrole duhana i njihovoj efikasnoj implementaciji.

"Napomenimo da je Bosna i Hercegovina ratifikovala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana jos 2009. godine, gdje je preuzela obavezu da reguliše zakone sa ovom Konvencujom, međutim to još nije učinjeno. Potpisnice pisma se nadaju da će se RS i BiH pridružiti državama koje su to učinile i na taj način zaštiti zdravlje svojih građana", napominju iz Udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti