Realizacija IPA sredstava za borbu protiv korupcije i ekonomske reforme

14.03.2014. 07:47 / Izvor: Fena
Realizacija IPA sredstava za borbu protiv korupcije i ekonomske reforme

Napori koje ulažemo u realizaciji IPA sredstava, borba protiv korupcije, ekonomske reforme, će biti izuzetno važni elementi u našem daljem dijalogu i saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, kazao je Danielsson.

Napori koje ulažemo u realizaciji IPA sredstava, borba protiv korupcije, ekonomske reforme, će biti izuzetno važni elementi u našem daljem dijalogu i saradnji sa Bosnom i Hercegovinom - kazao je Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Christian Danielsson.

Danielsson i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kopredsjedavali su jučer u Sarajevu prvim sastankom zajedničke radne grupe EU i BiH za ubrzanje provođenja projekata koje finansira EU u Bosni i Hercegovini.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini u toku provođenje projekata vrijednih 210 miliona eura, a dodatni projekti vrijedni 150 miliona eura treba da budu ugovoreni. "Ovo je znak koliko Evropska unija stoji iza Bosne i Hercegovine i govori o punoj predanosti EU evropskom putu BiH", kazao je Danielsson na konferenciji za medije koja je održana nakon sastanka.

Dodao je kako je to također znak onih stvari za koje je ocijenjeno da je potrebno raditi u BiH, posebno u oblasti reforme ekonomije, sistema socijalne zaštite i promoviranje trgovine, istraživanja vladavine zakona i zaštite ljudskih prava. "Današnje aktivnosti su bile vezane za potporu koje Evropska unija i Evropska komisija pružaju Bosni i Hercegovini. Radi se o značajnoj potpori a u periodu od 2007.godine do sada smo programirali 600 mioliona eura pomoći za BiH", rekao je Danielsson koji je današnji sastanak ocijenio izuzetno korisnim.

Na sastanku je razgovarano i o sredstvima koja još uvijek nisu iskorištena za ekonomiju BiH i kako se njihova implementacija može ubrzati. "Govorimo o projektima u vrijednosti od 210 miliona eura čija je impelmentacija u toku, ali još uvijek nije privedena kraju, kao i o 150 miliona eura za koje još uvijek nisu sklopljeni odgovarajući ugovori", rekao je. Danielsson je posebno naglasio da su se na današnjem sastanku osvrnuli na osam konkretnih projekta čija je vrijednost 45 miliona eura, a radi se o projektima iz oblasti transporta, okoliša, potpore civilnom društvu i drugim temama.

Istakao je dva elementa koji su izuzetno bitni za pristup pomoći BiH da razvije svoju ekonomiju i osnaži vladavinu zakona. "Prošle sedmice smo imali sastanak a tema je bila osnaživanje napora u borbi protiv korupcije, to je još jedna dodatna aktivnost, pored strukturiranog dijaloga koji imamo sa BiH a koji se tiče oblasti pravosuđa", rekao je Daniellson.

Cilj je da se identificiraju konkretne aktivnosti koje je potrebno poduzeti u cilju borbe protiv korupcije jer je ovo izuzetno važno pitanje općenito, ali i za ekonomiju. "Treći element je da želimo otpočeti iscrpan i sveobuhvatan dijalog sa BiH u oblastima koje su bitne kako bi se rješavao problem  nezaposlenosti, konkurentnosti i uskoro će otpočeti taj dijalog", istakao je.

Dakle, 210 miliona eura se odnosi na projekte čija implementacija je u toku, ali nisu privedeni kraju, a preostalih 150 miliona eura namijenjeno je za realizaciji projekata za koje ugovori još nisu sklopljeni.

Daniellson je naglasio da u ovim navedenim iznosima nije uključeno 45 miliona eura od prošle godine, za projekte koji su otkazani.

"Finansijskih sredstava ne nedostaje, ukupno govorimo o nekih 560 miliona eura koje je potrebno raspodijeliti. U kratkoročnom periodu naš fokus će biti na tome da se to i desi, zato smo danas imali sastanak i ponovno ćemo se susresti u aprilu kako bismo vidjeli kako teče napredak", zaključio je Daniellson.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić i nadležni državni i entitetski ministri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti