Realizacija velikih projekata na području Hrasno Brda - Obnova Milinkladske koštaće million KM

28.05.2007. 11:59 / Izvor: Oslobođenje
Realizacija velikih projekata na području Hrasno Brda - Obnova Milinkladske koštaće million KM

Kompletna obnova Milinkladske ulice koja će obuhvatiti zamjenu dotrajalih kanalizacionih i vodovodnih cijevi, polaganje u zemlju priključaka za kablovsku televiziju, te na kraju asfaltiranje ulice, počeće krajem jula. "Vrijednost kompletnog projekta procijenili smo na 1,1 milion maraka. U toku je izbor najpovoljnijeg izvođača radova, tako da bi nakon obavljene procedure radovi mogli početi krajem jula ili početkom avgusta", kaže predsjednik Mjesne zajednice Hrasno Brdo Mensud Spahić. Od pomoćnika načelnika za komunalne poslove Općine Novo Sarajevo Nijaza Hrome saznajemo da će Općina u ovom projektu učestvovati sa 600.000 KM, Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, sa 300.000 KM, dok će Općina za asfaltiranje izdvojiti dodatnih 100.000 maraka.

Uporedo sa obnovom Milinkladske, realiziraće se i projekat izgradnje kanalizacione mreže u naselju Kanari. "I taj projekat koštaće milion konvertibilnih maraka, s tim da se ovdje radi o sufinansiranju sa Općinom Istočno Sarajevo, sa kojom smo ostvarili uspješnu saradnju. Kanalizacionu mrežu dobiće oko 300 domaćinstava", napominje Spahić. Revizija projekta kanalizacije je završena, a u toku su pripreme za raspisivanje tendera za radove u naselju Kanari.

"SERDA će voditi sve aktivnosti vezane za izgradnju kanalizacije. Općina Novo Sarajevo uplatila je 300.000 maraka za ovaj projekt, Općina Istočno Sarajevo 200.000 KM, mi ćemo učestvovati sa 30.000 maraka, dok se još očekuju sredstva iz Kantona Sarajevo u iznosu od 500.000 KM" ističe Haris Borić, projekt koordinator iz Razvojne agencije SERDA.

Pored ovih aktivnosti, u MZ Hrasno brdo uskoro počinje uvođenje primarne plinske mreže u naselje Kanari, za šta je ove godine izdvojeno 80.000 KM, dok će se individualni priključci rješavati tokom naredne godine. Pored toga, stanovnici Hrasnog brda ističu odličnu saradnju sa komunalnim preduzećima Park i Rad, uz čiju pomoć je očišćena divlja deponija u neposrednoj blizini glavnog vodovoda u naselju, te uređene zelene površine.

"Ono što je neophodno je i da se uradi ograda oko jedinog igrališta na području mjesne zajednice, te da se izvrši obilježavanje terena, za šta postoje sredstva u Općini, oko 20.000 KM ili čak i manje. Kada se uradi sanacija ulica tražićemo i produženje minibuske linije sa Grbavice za Novopazarsku do spoja sa Milinkladskom ulicom", dodaje Spahić.

Tokom ove godine nastaviće se i proces legalizacije kuća u naselju Šamac koje, također, pripada ovoj mjesnoj zajednici, a domaćinstva iz novog dijela ovog naselja priključiće se na dvije postojeće trafostanice.

Dan mjesne zajednice koji će biti obilježen 8. juna, ove godine proteći će bez velike proslave. Razlog je taj, što je savjet MZ Hrasno brdo odlučio općinska sredstva, namijenjena ovoj manifestaciji, pokloniti djeci iz Centra Vladimir Nazor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti