Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rebalansom budžet TK za 2021. uvećan za šest miliona KM (VIDEO)

24.06.2021. 08:06 / Izvor: Fena

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta tog kantona za 2021. godinu sa 28 glasova za i četiri suzdržana, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju budžeta TK za ovu godinu.

Današnjim rebalansom, budžet TK je uvećan za oko šest miliona KM, ili 1.39 posto u odnosu na budžet koji je usvojen u januaru ove godine.

Najveći fokus u rebalansu je na privredu zbog okolnosti pandemije covid 19, jer je privreda imala najveći izazov u prethoodnoj godini, rekao je novinarima ministar finansija TK Vedran Lakić.

Po njegovim riječima, uvećanje budžeta u oblasti privrede je 2.5 miliona KM, a pola miliona KM direktno je namijenjeno privredi po Javnom pozivu, zatim 800.000 KM po prvi put za pomoć sektoru prijevoza u okviru Ministarstva trgovine, saobraćaja i turizma TK, a već je okončan Javni poziv za pomoć ugostiteljstvu za iznos sredstava od 600.000 KM.

"Na taj način želimo poslati poruku kakvu saradnju želimo s privredom", podvlači Lakić.

Također, iznos od 1.1 milion KM povećan je za boračko-invalidsku zaštitu, kao posebnoj kategoriji stanovništva kojoj, kako je rekao, žele posvetiti pažnju.

Kao nove stavke u budžetu su Ured za borbu protiv korupcije osnovan nedavno, a za ovaj projekt namijenjeno je 160.000, te za Memorijalni centar Potočari za koji je izdvojeno 60.000 KM.

U oblasti Ministarstva obrazovanja i nauke TK povećan je budžet za 510.000 KM za nastavak izgradnje Srednje muzičke škole u Tuzli, projekt značajan za TK.

Nova stavka je i 100.000 KM za sufinansiranje projekata EU i ostalih međunarodnih organizacija.

"Želimo jasno dati do znanja da prihode iz drugih izvora, poput EU i međunarodnih organizacija želimo uvesti u budžet TK", poručio je Lakić.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Rebalanas budžeta

Vlada TK

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti