Recept za uspjeh Faruka Širbegovića, predsjednika Širbegović grupe: "Dobro je, ali može bolje"!

10.10.2008. 13:43 / Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla
Recept za uspjeh Faruka Širbegovića, predsjednika Širbegović grupe: 'Dobro je, ali može bolje'!

Širbegović grupi Najveće općinsko priznanje za nesebičan doprinos razvoju općine Gračanica - Svjesni smo trenutne situacije i činimo zaista velike napore u borbi za bolje uslove poslovanja - Naše opredjeljenje je poslovanje prema vrhunskim međunarodnim normama i standardima, ističe Faruk Širbegović.

Da li se Vi kao predsjednik Širbegović grupe, zadovoljni rezultatima poslovanja u prvih 6 mjeseci ove godine?

"Moram reći da sam zadovoljan ostvarenim poslovnim rezultatima u prvoj polovini godine. Ispunili smo sve postavljene planove, a u nekim segmentima poslovanja smo ih čak i prevazišli. To su svakako činjenice koje predstavljaju najbolji podsticaj za buduće kvalitetno poslovanje. Postavljanje visokih poslovnih ciljeva, osnova je strategije poslovanja Širbegović grupe. Za nas svaka naredna godina može i mora da bude bolja. Zato od svojih uposlenika očekujem da uvijek teže postizanju najvišeg nivoa kompetentnosti i posvećenosti poslu, jer jedino na taj način možemo ostati konkurentni na tržištu".

Vjerovatno bi rezultati i u vašem kolektivu ali i drugim privrednim subjektima bili i bolje da su bolji uslovi poslovanja na području FBiH?

"Svjesni smo trenutne situacije i činimo zaista velike napore u borbi za bolje uslove. Mi poslodavci smo odlučili da sami iniciramo promjene, jer mi najbolje poznajemo realnu situaciju u privredi. Udružili smo se u Uniju poslodavaca, koja funkcionira na nivou cijele BiH i već smo pokrenuli određene konkretne aktivnosti. Međutim, najbitnija aktivnost Unije je ostvarivanje konstruktivnog dijaloga između poslodavaca i predstavnika vlasti. Na junskoj poslovnoj konferenciji u Sarajevu, na osnovu rasprave o mjerama ekonomske politike u BiH u 2008. godini, donijeli smo konkretne zaključke, koji se odnose na brži povrat PDV-a, smanjenje doprinosa na plaće u proizvodnji, subvencije kamata na proizvodne programe, porez na luksuz, rasterećenje ukupnog prihoda, te zaštitu domaće proizvodnje. Nedavno smo u Bijeljini organizovali Okrugli sto, na kojam smo uz prisustvo velikog broja poslodavaca i predstavnika vlasti, raspravljali o ovim zaključcima. Dobili smo konkretna obećanja političara i očekujemo zaista brzu reakciju u rješavanju ovih, za privredu najvećih problema.

U kojoj je fazi razvoj/revitalizacija postrojenja?

"Naši, trenutno instalirani proizvodni kapaciteti, omogućavaju proizvodnju od 80 000 m2 objekata mjesečno. Smatram da ih nema osnova dalje povećavati, dok se postojeći ne iscrpe do krajnjih granica. Količina koju smo trenutno u stanju proizvesti daje nam ključnu konkurentsku prednost, zato što rokovi, uz kvalitet i razumnu cijenu, postaju ključni faktor odluke velikih investitora. Izgradnja nekoliko objekata u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, bila je najbolja promocija naših mogućnosti. Izuzetno je važno da nastavimo sa tom praksom. Pored toga, obogaćeni su i proizvodni pogoni sa nekoliko vrijednih komada opreme. Instalirali smo nekoliko vrhunskih mašina, koje bi trebale unaprijediti proizvodnju betonskih i čeličnih konstrukcija, a proširili smo i kapacitete za proizvodnju prednapregnutih šupljih ploča".

Kako se boriti za poziciju na tržištu/osvajanje novih tržišta?

"Postoji više faktora koji svojom kompatibilnošću polučuju uspjeh. Naša formula poslovanja, a samim tim i zadržavanja postojećih, te osvajanja novih tržišta, do sad se pokazala vrlo uspješnom. Povjerenje stalnih kupaca osvojili smo poslovnošću i profesionalnošću. Tu, prije svega, mislim na maksimalno poštivanje rokova i stavljanje kupca i njegovih potreba i zahtjeva u centar interesovanja. Da bismo ih zadržali, moramo kontinuirano njegovati povjerenje stalnih, ali i truditi se zadobiti pažnju novih poslovnih partnera i kupaca. To prvenstveno nastojimo postići širenjem asortimana proizvoda i usluga, te stalnim unapređenjem kvaliteta. Naše opredjeljenje je poslovanje prema vrhunskim međunarodnim normama i standardima, iz čega slijedi potenciranje kvaliteta, kao našeg osnovnog opredjeljenja. Mislim da je to osnovni preduslov djelovanja na inostranom tržištu, ali i način da sami sebi olakšamo rad.

Poznato je da svoje proizvode izvozimo na tržišta Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Italije, Švedske i Norveške. Moram priznati da nije bilo lahko osvojiti pomenuta tržišta, ali je samo uz ovo što sam prethodno nabrojao, bilo moguće pokazati vlastite mogućnosti, dokazati se i nametnuti kao najpouzdaniji poslovni partner".

Šta donosi dogovorena privredna saradnja između BiH i Libije – ima li konkretnih aktivnosti?

"Preduzeli smo konkretne aktivnosti za nastup na libijskom tržištu, koje podrazumijevaju analizu tržišta, procjenu koštanja cjelokupnog nastupa i mogućnosti realizacije konkretnih poslovnih ponuda. Imamo jaku podršku, što nam je u trenutku kada činimo prve korake i kada ne smijemo pogriješiti, posebno značajno. Mislim da su nam najvažniji ostvareni kontakti, kao i mogućnosti koje su nam ponuđene. Vrlo brzo ćemo imati konkretne rezultate, o kojima ćemo tek tada moći više govoriti".

Aktivnosti na zaštiti okoliša, razvoju i jačanju ekološke svijesti?

"Od samog osnivanja firme, djelujemo u skladu sa ekološkim standardima. Trudimo se da njegujemo okolinu u kojoj živimo i radimo, zato sam posebno sretan zbog činjenice da je naša proizvodnja u potpunoj harmoniji s prirodom. To znači da ne postoji štetna emisija ni u zrak, ni u vodu, ni u zemlju. Štedimo energiju, pratimo najsavremenije ekološke standarde, te stalno edukujemo naše radnike na tu temu. Inicijatori smo brojnih eko akcija, od kojih posebno ističem deminiranje korita rijeke Spreče. Već smo počeli sa aktivnostima na uvođenju ISO 14 000 – Standard okolinskog upravljanja".

Kakva je dosadašnja saradnja sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, organima vlasti u općini Gračanica, TK, FBiH?

"Poznato je da spadamo u red onih kompanija koje imaju sasvim dobar odnos sa predstavnicima, kako lokalnih vlasti, tako i kantonalnih i federalnih, ali i sa vlastima drugog entiteta. Znamo da jedino korektna saradnja između poslodavaca i vlasti može polučiti progres naše zemlje. Zato nastojimo da stalno razgovaramo o konkretnnim i rješivim problemima, te da stalno, iz pozicije realnog i kompetentnog sudionika, ukazujemo na nedostatke, te predlažemo njihova najbolja rješenja. Sa svim privrednim komorama na nivou BiH imamo izuzetno korektne, rekao bih, jako dobre odnose".

Novosti iz firme su vrelo često nova tržišta, obaranja rokova gradnje, značajne sajamske aktivnosti ali sigurno Vam posebno mjesto zauzimaju nagrade i priznanja?

"Nedavno smo dobili najveće općinsko priznanje za nesebičan doprinos razvoju općine Gračanica, što me je posebno obradovalo. Moram priznati da mi je ta plaketa jedna od najdražih do sada. Naš poslovni centar na Marijin Dvoru dobio je prestižnu CEMEX graditeljsku nagradu, te time potvrdio da predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu. U narednom periodu predstoji nam jako puno posla, jer je u toku ugovaranje nekoliko velikih poslova, kako u regiji, tako i šire".

Faruk Širbegović je osoba koju sa punim pravom možemo, na kraju razgovora, zamoliti za koristan savjet privrednicima: kako unaprijediti poslovanje, kako postati Europski poduzetnik godine?

"Jednostavno morate stalno težiti izvrsnosti u poslu. Japanci imaju jednu lijepu riječ – KAIZEN, koja znači: dobro je, ali može bolje. Iz toga proizilazi da svi u firmi stalno moraju raditi na poboljšanju svojih sposobnosti".

Razgovarao: Dino Kalesić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti