RECRO-NET uveo SIEM sistem u NLB Razvojnoj banci

30.03.2015. 11:50 / Izvor: eKapija.ba
RECRO-NET uveo SIEM sistem u NLB Razvojnoj banci

Projekat kompanije RECRO-NET d.o.o. Sarajevo znatno unaprijeđuje pouzdanost i učinkovitost cjelokupnog informacionog sistema, što predstavlja temeljne elemente u ocjeni sigurnosti svake banke.

Kompanija RECRO-NET d.o.o. Sarajevo, visoko certificirani sistemski integrator u BiH, bilježi pozitivan  trend poslovanja još jednom implementacijom SIEM sistema u banci, projekat iz oblasti informacijske sigurnosti.

Kako se navodi u saopćenju ove kompanije, riječ je o uspješnoj realizaciji projekta IBM Qradar u NLB Razvojnoj banci a.d. Banja Luka, u februaru 2015. godine, na osnovu čega je znatno unaprijeđena pouzdanost i učinkovitost cjelokupnog informacionog sistema, što predstavlja temeljne elemente u ocjeni sigurnosti svake banke. Također, treba naglasiti da rješenje ovakvog tipa, pored zaštite podataka, pomaže u postizanju regulatorne usklađenosti za sigurnosno poslovanje banaka.

NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka, članica NLB Grupe, svoje povjerenje dodijelila je kompaniji RECRO-NET d.o.o. Sarajevo za implementaciju savremenog središnjeg sistema za obradu i analizu sigurnosnih događaja (SIEM-a), IBM Qradar, te na taj način dokazala svoj kontinuiran proces poboljšanja u upravljanju informatičkom sigurnošću, kao i nadzora nad sveukupnim IT i poslovnim sistemima.

SIEM (Security Information and Event Management) sistemi su informacijske sigurnosti koji u realnom vremenu analiziraju velike količine log zapisa u skladu s unaprijed definisanim pravilima s mogućnošću njihovog proširivanja i prilagođavanja potrebama pojedinih informacijskih sistema. Rješenja kao takva postaju glavni dio sigurnosne infrastrukture svake organizacije, posebno finansijskog sektora. Unaprijeđenje izvještavanja o regulatornoj saglasnosti i identificiranje sigurnosnih incidenata su glavni razlozi postavljanja ovog rješenja.

Projektom implementirani IBM QRadar ( Security SIEM ) konsoliduje podatke s izvora hiljade uređaja i aplikacija koji su na mreži. Kroz korelaciju i normalizaciju QRadar pravi razliku između prave i lažne prijetnje te također povezuje ranjivosti zajedno s događajima i podacima s mreže kako bi korisniku pomogao odrediti probleme unutar sigurnosti sistema.

Kao visoko certficirani IBM partner, RECRO-NET posjeduje ekspertizu, znanje i iskustvo u postavljanju IBM QRadar i SIEM sistema, koji su dio ponude usluga za zaštitu korisničke mrežne infrastrukture odnosno za rješavanje specifičnih sigurnosnih potreba.

Inače, kompanija RECRO-NET na regionalnom tržištu djeluje više od deset godina, te svojim inovacijama i optimizacijama kontinuirano stvara nove vrijednosti za korisnike, vlasnike, zaposlenike, partnere i društvo u cjelini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti