REDAH: Još 17 osoba steklo zvanje HACCP menadžer

17.03.2010. 14:08 / Izvor: Fena
REDAH: Još 17 osoba steklo zvanje HACCP menadžer

Na Buni kod Mostara 17. marta je završena petodnevna edukaciju za zvanje HACCP menadžer (savjetnik za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom), čiji su organizatori bili Sarajevska konsultantska kuća Bio-base d.o.o i Regionalna razvojna agencija za ekonomski razvoj Hercegovine (REDAH).

Seminar o temi "HACCP sistem i njegova implementacija" održan je u dva dijela - 11. i 12. te 15.,16. i 17. marta, a zvanje HACCP menadžera steklo je 17 osoba, odnosno uposlenika ministarstava, razvojnih agencija i još nekih privrednih sektora. Po okončanju edukacije njima su dodijeljeni i certifikati.

Zvanje HACCP menadžer je primjenjivo u implementaciji o državanju HACCP sistema koji je postao zakonska obaveza, a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi.

Projekt "HACCP sistem i njegova implementacija" je u skladu sa smjernicima Vijeća Evrope o higijeni hrane, Zakonom o hrani BiH, Zakonom o veterinarstvu BiH i priznati je međunarodni standard za hranu.

Po riječima Esade Nuhbegović, HACCP konsultanta i predavača na ovoj edukaciji, neformalno školovanje za HACCP menadžere u organizaciji Bio-base provodi se već dvije i po godine i zvanje HACCP menadžer do sada je steklo oko 200 osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti