REDAH organizovao sastanak dviju lokalnih akcijskih grupa - Vršen odabir pristiglih projektnih prijedloga koji će se sufinancirati u pkviru projekta "Jačanje lokalne uprave"

28.01.2010. 13:35 / Izvor: eKapija.ba
REDAH organizovao sastanak dviju lokalnih akcijskih grupa - Vršen odabir pristiglih projektnih prijedloga koji će se sufinancirati u pkviru projekta 'Jačanje lokalne uprave'

U sklopu projekta "Jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja lokalnih akcijski grupa", koji provodi Udruženje profesionalaca za lokalni razvoj (APRODEL) iz Madrida, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH) organizirala je i koordinirala sastanak dviju lokalnih akcijskih grupe koje su formirane u sklopu navedenog projekta.

U ponedjeljak je održan radni sastanaka Lokalne akcijske grupe "BiČ" u Posušju, čije su članice općine Posušje, Jablanica i Tomislavgrad, a utorak je u Nevesinju održan sastanak Lokalne akcijske grupe "Planinski biser", čije su članice općine Nevesinje, Berkovići, Ljubinje i Konjic.

Na ovim sastancima vršen je odabir pristiglih projektnih prijedloga koji će se sufinancirate u sklopu ovog projekta putem lokalnih akcijskih grupa, a koji su prikupljeni u okviru prve faze projekta.

Naime, ovaj projekt ima za cilj prenijeti iskustva i znanja te dobru praksu u primjeni metodologije LEADER programa Europske unije, koji je usmjeren na poticanje ruralnog razvitka u Europskoj uniji. Prvi dio projekta vezan je za jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja lokalnih akcijskih grupa, a drugi dio vezan je za potporu socioekonomske dinamizacije u ruralnim područjima uz korištenje metode LEADER.

U okviru prve faze projekta predviđeno je 8.200 eura za financiranje lokalnih razvojnih projekta, a u drugoj fazi 20.000 eura za svaku lokalnu akcijsku grupo posebno.

Ovaj projekt od inimnog je značaja za pripremu lokalnih dionika za korištenje sredstava u okviru IPA komponente za ruralni razvitak, koji bi se Bosni i Hercegovini trebao otvoriti kada stekne status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te ispuni kriterije za decentralizirano upravljanje sredstvima EU.

Program LEADER jedan je od ključnih instrumenata EU putem kojeg se stimulira i potiče razvoj ruralnih sredina korištenjem specifične metodologije uključivanjem lokalne zajednice u planiranje i razvoj i prioritiziranjem njihovih potreba sukladno specifičnostima prostora koji lokalne akcijske grupe pokrivaju, navodi se u saopćenju REDAH-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti