Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Redizajniranim proizvodima Lasta se predstavila na Mostarskom sajmu

17.04.2015. 09:47 / Izvor: eKapija.BA

Poduzeće Zvečevo-Lasta Čapljina na Mostarskom sajmu gospodarstva do sada je sudjelovala svake godine, a kako je u izjavi za Poslovni portal eKapija.ba ocijenio voditelj prodaje i marketinga Dragan Meter, sajam iz godine u godinu privlači sve više proizvođača i ide uzlaznom putanjom.

Kazao je da se poduzeće Zvečevo-Lasta Čapljina predstavilo sa tradicionalnim proizvodima.

"Za svaki sajam imamo nešto novo, a ove godine imamo integralne štrudle, štrudle sa okusom narandže, čokoladirane štrudle, imamo krem štapiće sa pet okusa: jagoda, burbon, vanilija, malina I lješnjak. Imamo sve druge proizvode s tim da ove godine imamo program alkoholnih pića i čokolade iz Zvečeva, koje je većinski vlasnik Laste, a tu su alkoholna pića, likeri, čokolade svih vrsta, od čokolada sa rižom do onih za kuhanje", naveo je Meter.

Pozvao je zainteresirane građane da degustiraju Zvečevo i Lasta proizvode, a i kako kaže, na štandu je izloženo više od 100 različitih proizvoda.

"Prezentirani Lastini proizvodi apsolutno su domaći sa tradicijom od 1970. godine. Sve što se može nabaviti u Bosni i Hercegovini od ambalaže do sirovina nabavljamo, i uvijek se držimo poznatog gesla: Kupujmo i koristimo domaće", kaže Meter.

Prema njegovim riječima, Lasta više od 60 posto svoje proizvodnje izvozi u Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Kosovo, pa do zemalja EU, Austrije, Švedske.

"Procenat našeg izvoza iz godine u godinu raste. Prije pet godina izvoz je iznosio 53 posto naše prodaje, sada je to već 63 posto. Zadovoljavamo sve standarde, certificate, strogi su sanitarni, higijenski, veterinarski, kvalitativni i kvantitativni kriteriji", rekao je Meter.

Voditelj prodaje i marketinga se nada da dolaze bolja i kako kaže, opstati će samo oni koji mogu i znaju, a u Lasti smatraju da mogu i znaju.

Meter je dodao da je Lasta to dokazala u posljednjih 40, 50 godina.

Doprinos lokalnoj zajednici

Prema Meterovim riječima, Lasta trenutno zapošljava 175 radnika.

"S vremena na vrijeme u toku sezonskih poslova dodatno zaposlimo oko 50 ljudi, odnosno imamo više od 220 ljudi. Osim Čapljine, sigurno još 30, 40 obrtničkih familija žive kao kooperanti u suradnji s Lastom. Ako sve saberemo oko 300 familija vezano je za Lastu. Smatramo da je to veliki doprinos lokalnoj zajednici, a i šire", rekao je Meter.

Novi redizajn ambalaže

Lasta Čapljina redizajnirala je ambalažu svojih proizvoda.

Kako je kazao Meter, za novi redizajn ambalaže u Lasti nisu odili neku posebnu marketinšku kampanju.

"Preko naših distributera to smo odradili, a povratne informacije koje imamo sa tražišta pozitivne su, od dizajna ambalaže do kvalitete i okusa. Pratimo trendove svih drugih proizvođača. Reakcije za ova tri mjeseca pozitivne su i nadam se da će tako i ostati", kazao je Meter.

K.S.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti