Reforma javne uprave bitna za unaprjeđenja brojnih aspekata bh. društva

31.01.2018. 13:02 / Izvor: Fena
Reforma javne uprave bitna za unaprjeđenja brojnih aspekata bh. društva

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je da ta reforma nije novi zadatak.

Efikasna i profesionalna javna uprava preduvjet je unaprjeđenja brojnih aspekata bh. društva, istaknuto je na konferenciji o izazovima reforme javne uprave koja se održava danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naveo je da su otvorena i transparentna javna uprava, efikasne i jednostavne procedure, te obučeni i profesionalni državni službenici neophodni da bi svi procesi u BiH bili efikasniji.

Dodao je da bi time ukupan ekonomski, društveni i politički život dobio na kvalitetivnoj dinamici i omogućio Bosni i Hercegovini da se prilagodi pravnoj stečevini EU.

"S tim u vezi Vijeće ministara BiH je usvojilo nekoliko bitnih dokumenata a reforma javne uprave je samo jedna od reformi koje provodimo i mogu reći da je Vijeće ministara Reformsku agendu ispunilo u velikom postotku", rekao je Zvizdić.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je da ta reforma nije novi zadatak kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali je došlo vrijeme da se ozbiljno pozabavimo njome.

"Ta reforma je izazov s kojim se susreće svih šest zemalja na zapadnom Balkanu i svakako će kao tematika biti obrađena u novoj strategiji EU za zapadni Blakan koja će biti predstavljena u februaru. Funkcionalna, efikasna i nepolitička javna uprava je osnova za dobrobit svih građana zemalja regije a posebno je značajna u procesu evropskih integracija", naglasio je Wigemark.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan istakao je da je glavni izazov u procesu reforme javne uprave predstavlja nedostatak evidencija i podataka, te pozvao bh. institucije da tokom narednog mjerenja dostave relevantne podatke kako bi Evropskoj komisiji dali jasniju sliku stanja.

Konferencija je organizovana u okviru SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management) inicijative koju primarno finansira EU.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti