Reforma javne uprave u ćorsokaku, donatori povlače novac

16.06.2020. 08:27 / Izvor: Nezavisne novine
Reforma javne uprave u ćorsokaku, donatori povlače novac

Zbog zastoja u reformi javne uprave Švedska i Danska, kao donatori Fonda za reformu javne uprave, povukle su 5,3 miliona KM, a nije isključeno da to učine i ostali ukoliko se u najskorije vrijeme ne otkoči taj proces.

Zbog zastoja u reformi javne uprave Švedska i Danska, kao donatori Fonda za reformu javne uprave, povukle su 5,3 miliona KM, a nije isključeno da to učine i ostali ukoliko se u najskorije vrijeme ne otkoči taj proces. 

U Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave, koja i upravlja Fondom za reformu javne uprave, kažu da je donatorima početkom aprila vraćeno 5,3 miliona KM te da su dva razloga zastoja u reformi javne uprave.

Jedan je neprodužavanje Aneksa memoranduma za uspostavu Fonda za reformu javne uprave, a drugi je neusvajanje Strategije reforme javne uprave na nivou Republike Srpske.

"Zbog spore provedbe reforme najviše trpe građani u BiH i oni su taoci političkih partija koje na sve moguće načine žele opstruisati reformu javne uprave. Međutim, bez podrške domaćih vlasti građani će još dugo čekati da se uprava u BiH modernizuje i postane dio evropskog administrativnog prostora", istakli su u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

Sama strategija, koja je usvojena još prije dvije godine, izrađena je na period do 2022. godine, kada bi kompletan ovaj projekat, odnosno reforma trebalo da bude završena.

S druge strane, u Vladi Republike Srpske još ranije su istakli da su za reformu javne uprave, ali im nije prihvatljiva ponuđena strategija kao ni raspodjela novca iz Fonda za reformu javne uprave.

"Mi nemamo problem sa reformama i RS je opredijeljena da nastavi taj proces, ali način na koji se raspodjeljuje novac iz fonda za nas više nije prihvatljiv", rekla je još ranije Lejla Rešić, nedavno smijenjena ministarka uprave i lokalne samouprave RS.

Inače, od osnivanja Fonda za reformu javne uprave do 31. marta u Fond je uplaćeno 32,3 miliona KM, dok su od početka implementacije projekta, zaključno sa martom ove godine, sa računa Fonda ukupno isplaćena 19,2 miliona KM sa PDV-om.

"Trenutno stanje raspoloživih sredstava u Fondu iznosi 10,5 miliona KM. Najveći donatori Fonda su Švedska, Norveška, Danska, UK i Holandija", rekli su nam u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

U Sindikatu uprave Republike Srpske ističu da Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave nije postigla uspjeh u dosadašnjem radu jer su se više bavili sami sobom nego reformama od kojih bi građani i zaposleni u javnoj upravi imali koristi.

"Zbog toga su donatorima i vraćena sredstva, a ista će biti uložena u druge reforme dok se ne postigne politička saglasnost u tom smjeru. Neophodno je promijeniti rad Fonda za reformu javne uprave i da suštinski prihvate ulogu koordinatora, a ne donosioca odluka, koja će se nametati upravnim nivoima vlasti", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

On ističe da Sindikat uprave Republike Srpske insistira da se konačno pokrene ovo pitanje u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj kako bi građani i zaposleni u javnom sektoru znali šta nas očekuje u skladu sa preporukama SIGME I EK:

"Trenutno Sindikat uprave RS zajedno sa švedskom Olaf Palme organizacijom provodi projekat 'Reforma javne uprave', kako bi ojačali sindikalne predstavnike za ovaj proces jer je to naša neminovnost i nešto što nas čeka na evropskom putu. Usvajanje i donošenje novih zakona iz oblasti javne uprave neće proći bez našeg sindikata, mi smo spremni i tražimo od vlasti da konačno pokrene ovaj proces", rekao je Marić.

Ambasadori traže podršku za reformu javne uprave

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori Švedske, Holandije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške te predstavnici Svjetske banke i UNDP-a uputili su pismo nadležnima u BiH u kojem ističu snažnu podršku nastavku reformi javne uprave u BiH te traže od domaćih vlasti da podrže ovaj proces.

To, kako su nam rekli u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave, uključuje između ostalog i usvajanje strateškog plana i akcionog plana za njegovo sprovođenje.

"U pismu se još navodi da je kriza sa kovidom-19 dokazala da reforma javne uprave postaje važnija nego ikad do sada", rekli su nam u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti