Regija će integriranjem lakše privući kapital

16.07.2014. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Regija će integriranjem lakše privući kapital

Potrebno je stvoriti političku klimu ponajprije na području ekonomije i uže suradnje kako bi svi profitirali, smatra Ivo Šimek, stariji izvršni direktor za jugoistočnu Europi AT Kearneya.

Potrebno je stvoriti političku klimu ponajprije na području ekonomije i uže suradnje kako bi svi profitirali, smatra Ivo Šimek, stariji izvršni direktor za jugoistočnu Europi AT Kearneya. “Najbolje uvjete za ulaganja ima Srbija: ima najniže troškove rada, vrlo povoljan porezni sustav i dovoljno slobodnih radnih kapaciteta. Hrvatska se dosad nije uspjela uspješno pozicionirati niti se gospodarstvo dovoljno internacionaliziralo, ali s BDP-om od 48 milijardi eura ipak je najveća ekonomska sila u regiji. Slovenija ima najbolju startnu poziciju jer ima najviše međunarodno orijentiranu privredu u regiji, ali i trgovinsku bilancu koja je najpozitivnija”, ističe Šimek.

Najveći izazovi jugoistočne Europe su stvaranje tržišta s više od 25 milijuna stanovnika bez većih i nepotrebnih prepreka za rad u regiji. Treba dopustiti i omogućiti slobodnu kretanja radne snage, jedinstvene procese za dobivanje radnih dozvola za stručnjake, smanjenje carinskih stopa te poreza, također, treba znatno poboljšati infrastrukturu, dodaje Šimek. “Cilj i nastojanje EU-a i velikih kompanija je promatrati regiju integralno, zato će EU zajednički uložiti znatna sredstva u pomoć pri rješavanju infrastrukture, energetske strategije i u prilagodbi gospodarstva, te državne uprave standardima Europske unije”, najavljuje Šimek.

Europska unija mora imati važnu ulogu u regiji, no potrebno je da i države regije naprave i odaberu prioritetne projekte, ističe Giulio Moreno, šef misije EBRD-a u Crnoj Gori. "Potreban je novi pristup u privlačenju investicija, i regija treba biti proaktivna, a ne čekati da EU odabere projekte koji su joj interesantni. Skupovi poput Summita100 ili zajedničke ministarske turneje su pravi način kako promjeniti sliku o regiji”, smatra Moreno.

Ova regija treba 10 godina komunikacijske kampanje o tome da je tržišna ekonomija dobra stvar, jer smo imali 50 godina kampanje kako je to loša stvar, kaže predsjednik Uprave NLB Banke Janko Medja. “Često na skupovima poput Sammita100 mi propovjedamo istomišljenicima. Na žalost, u društvu je još uvijek puno onih koji u glavama imaju socijalizam, odnosno misle da imaju prava, no nemaju obaveze”, kaže Medja.

Trebamo regionalne infrastrukturne projekte, i moramo ih pokrenuti, kaže Dejan Janjatović, predsjednik Uprave Prokredit banke. “Ne kaže se bez razloga pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći. Moramo naći načine kako da rješimo naše probleme i tada će nam u pomoć uskočiti netko sa strane”, ističe Janjatović .

Summit100 biznis lidera je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regiji, zamišljen kao snažna sila gospodarskog povezivanja i doprinos naporima političkih lidera u cilju unaprjeđenja odnosa i života u regiji. Cilj Summita100 je biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, kao i najviših političkih dužnosnika regije, kako bi zajedno otvorili perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe. Summit100 biznis lidera regije uspješno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a ove godine održava se u Hrvatskoj. Organizatori Summit100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas Fondacija Crna Gora i Združenje Manager Slovenije (ZMS).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti