Gradi se brza pruga između Beograda i Sjeverne Makedonije, EU daje čak 700 miliona eura

Vijesti / REGIJA

Gradi se brza pruga između Beograda i Sjeverne Makedonije, EU daje čak 700 miliona eura

Pruga će biti duga 204 kilometra, a putovanje će trajati oko tri sata.

28.04.2021. 09:42 / Izvor: Tanjug

Evropska unija spremna je pomoći izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sjeverne Makedonije, objavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije u Bruxellesu.

"Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Covida-19, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gdje želimo vidjeti nastavak pozitivnih događanja u području vladavine prava, te o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o željezničkoj prugi između Beograda i Sjeverne Makedonije koju smo spremni podržati”, navela je Ursula von der Leyen na Twitteru. 

Aleksandar Vučić izjavio je da je s predstavnicima Evropske unije dogovoreno da će Srbija graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Vučić je, uoči razgovora s Ursulom von der Leyen, najavio mogućnost dogovora oko jednog od najvećih infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekao, potpuno promijeniti Srbiju.

"Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Sjevernom Mekadonijom. Srbija će biti sada potpuno drukčija. Verujem da će to doista biti game changer”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon razgovora s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prema Vučićevim riječima, Srbija će iz europskih fondova dobiti 35% bespovratnih sredstava za izgradnju željezničke pruge do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Srbije je novinarima nakon niza susreta s europskim dužnosnicima rekao kako je dobio potvrdu da će Europska unija u izgradnji te brze pruge sudjelovati sa 700 miliona eura.

Vučić je izjavio da projekt obnove i izgradnje pruge od Beograda do Niša, i dalje do Preševa, u značajnoj mjeri mijenja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i poticaj za ubrzani razvoj gospodarstva.

Kako je dodao, nije se nadao da će to moći na takav način dogovoriti u Bruxellesu.

"Pregovarali smo s više ponuđača o infrastrukturnim projektima jer Srbija to sebi može priuštiti. Dugo smo razgovarali i dobili smo približnu cijenu od Kineza za prugu Beograd – Niš od 204 kilometra. Evropljani su rekli da mogu dati bolju ponudu i dobili smo nevjerojatnu cijenu”, objasnio je Vučić.

On je naveo da će gradnja pruge, prema izabranoj varijanti, Srbiju stajati najviše 1,2 milijarde eura, jer će oko 35% do 50% sredstava biti bespovratna pomoć Europske unije.

"Više od 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35%, za fantastičan projekt koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom”, dodao je Vučić. To, kako je rekao, znači mnogo za putnički i teretni promet, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

"Vjerujem da će se na pravcu Beograd – Skoplje, sa svim postajama, putovati vozom za 3 sata i 15 minuta. Avionom ne možete stići brže”, istaknuo je Vučić. On je objasnio da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gdje je cijena 1,766 milijardi eura do Niša, uz barem 600 miliona manje jer će toliko dati Evropska unija. Svi radovi trebali bi biti završeni do kraja 2025. ili početka 2026. godine.

Pruga će biti duga 204 kilometra. 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#brza pruga

#beograd makedonija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti