mol

Vijesti / REGIJA

Hrvatska nije u arbitražnom postupku dokazala da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava u INA-i

Poslovni dnevnik zatražio je od MOL-a komentar zahtjeva za poništavanje međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj.

16.11.2021. 08:30 / Izvor: Poslovni dnevnik

S obzirom na događanja oko propitivanja zakonitosti postojećeg odnosa INA-e i MOL-a, a nakon pravomoćnosti presude Ivi Sanaderu, Poslovni dnevnik zatražio je od MOL-a komentar zahtjeva za poništavanje međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj.

MOL grupa naglašava kako je međudioničarskim ugovorima između hrvatske države i MOL-a propisano je da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati samo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje u skladu s pravilima UNCITRAL-a, a spor je na tom sudu Hrvatska i izgubila kao i pokušaj poništenja te presude.

"Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila je MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine. Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze. Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj. Procijenjeni su brojni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka. Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove. S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu".

PODIJELI:

TAGOVI:

#INA

#MOL

#arbritraža

#Hrvatska

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti