Regionalna privredna konferencija: Prvi test dogovora iz Berlina

08.09.2014. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Regionalna privredna konferencija: Prvi test dogovora iz Berlina

U organizaciji privrednih komora Njemačke i Crne Gore u Budvi 24. i 25. septembra će biti organizovana regionalna privredna konferencija, na kojoj bi trebalo da se govori o konkretizaciji projekata pomenutih na berlinskoj konferenciji prošle sedmice.

U organizaciji privrednih komora Njemačke i Crne Gore u Budvi 24. i 25. septembra će biti organizovana regionalna privredna konferencija, na kojoj bi trebalo da se govori o konkretizaciji projekata pomenutih na berlinskoj konferenciji prošle sedmice.

Kako je rekao Igor Gavran iz Vanjskotrgovineske komore BiH, konferencija je prvi test ozbiljnosti koliko je najava o 11 milijardi evra za regionalne infrastrukturne projekte realna i da li su zemlje našeg regiona spremne da taj novac iskoriste kroz nuđenje dobrih projekata. Gavran strahuje da bi se BiH mogla desiti "repriza" dosadašnjih propuštenih šansi za uzimanje povoljnih sredstava za razvojne projekte u kojima su zemlje regiona poput Srbije i Hrvatske uvijek bolje pripremljene i bolje iskoriste šanse koje se pružaju.

"Podsjećam vas i na kineskih deset milijardi evra za reginalno značajne projekte u ovom regionu. I to je fond koji je već duže vrijeme dostupan. Ali poznato je da BiH od tih sredstava još nije iskoristila ništa. Imali smo još od uspostave Pakta stabilnosti mogućnosti za brojne projekte pa od toga opet BiH ništa nije iskoristila. Imali smo i probleme u vezi sa IPA", izjavio je on.

Upozorio je da su i Srbija i Hrvatska u Berlin došle sa mapama i projektima koje su pokazale njemačkim partnerima. Mišljenja je da BiH ima projekte koji se mogu ponuditi, a mnogi od njih rađeni su još prije rata, sad bi ih, kako je rekao, samo trebalo prilagoditi.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da regionalni investicioni projekti podrazumijevaju dobru pripremu unutar BiH i RS i snažan nastup zajednički sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama.

Dodao je da je blagi optimista zbog rezultata berlinske konferencije.

"Njemačka kao zemlja koja podržava region zapadnog Balkana sada mora dobro da etablira kod drugih u Briselu. Dobro je da imamo Njemačku kao najjaču evropsku zemlju i ekonomiju da govori u ime zapadnog Balkana, ali zapravo to traži podršku i drugih koji čine EU", izjavio je Špirić, ali je i upozorio da će od definicije do realizacije projekata proći izvjesno vrijeme.

Osnovni preduslov za jaču političku stabilnost, prema Špirićevom mišljenju, jeste da nakon izbora bude moguće formirati solidnu parlamentarnu većinu, izrazivši nadu da će u RS takvu većinu formirati SNSD sa svojim partnerima.

Konferencija u Budvi biće održana u hotelu "Splendid", a otvoriće je Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore. Kako je javljeno na stranici Privredne komore Crne Gore, osim privrednika i predstavnika zemalja Balkana, konferenciji će prisustvovati i predstavnici njemačke vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti