Regionalna razmjena iskustava - Prakse i izazovi u borbi protiv trgovine ljudima

29.10.2020. 11:39 / Izvor: Akta.ba
Regionalna razmjena iskustava - Prakse i izazovi u borbi protiv trgovine ljudima

U toku je regionalna razmjena iskustava, dobrih praksi i izazova s kojima se sureću Mobilni identifikacijski timovi za prepoznavanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima u regionu.

 U toku je regionalna razmjena iskustava, dobrih praksi i izazova s kojima se sureću Mobilni identifikacijski timovi za prepoznavanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima u regionu.

U razmjeni učestvuju predstavnici relevantnih tijela vlada, nevladin sektor i međunarodne organizacije koje u svom djelovanju imaju borbu protiv trgovine ljudima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Republike Srbije - saopćeno je iz World Visiona BiH.

"Pravovremena i efikasna identifikacija žrtava je krucijalni aspekt u ukupnoj borbi protiv trgovine ljudima. Od takve identifikacije ovisi i proces krivičnog gonjena trgovaca ljudima, ali i proces pružanja zaštite i pomoći žrtvama trgovine ljudima", izjavio je Samir Rizvo iz Ureda državog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Identifikacija potencijalnih žrtava je jedan od najzahtjevnijih aspekata u borbi protiv trgovine ljudima koji se dodatno usložnjava pogoršanjem ekonomske situacije usljed pandemije, sveobuhvatnom digitalizacijom i nepredvidivim migracijskim tokovima.

Menadžerica jednog od projekata kojim World Vision BiH doprinosi rješavanju problema trgovine ljudima Dragana Bulić je kazala da u Bosni i Hercegovini Mobilni identifikacijski timovi djecu i osobe težeg socijalnog stanja, djecu iz romske populacije, te djecu i osobe u pokretu prepoznaju kao skupine koje su u visokom riziku od trgovine ljudima.

U saopćenju se navodi da je mobilna identifikacija potencijalnih žrtava trgovine ljudima jedan od proaktivnih načina adresiranja ovog nedovoljno vidljivog problema u BiH, ali i u regiji. Mobilni timovi djeluju i rade na nivou lokalne zajednice, poznaju lokalnu sredinu, te svojim radom stiču povjerenje najranjivije populacije i predstavljaju jednu od ključnih karika u sistemu borbe protiv trgovine ljudima.

Mobilni timovi u BiH su trenutno pod okriljem intervencije nevladinog sektora.

Sahiba Srna Grabčanović iz Udruženja Zemlja djece u BiH je kazala da je neophodno sistemsko investiranje te koordinirana akcija na nacionalnom nivou kako bi se usluga koju pružaju Mobini timovi standardizirala i našla svoje prepoznato mjesto unutar referalnog mehanizma.

Razmjena je organizirana pod okriljem regionalnog projekta 'Unapređenje identifikacije i rezilijencije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima na zapadnom Balkanu', koji World Vision International u BiH implementira uz podršku i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) koje djeluje u ime Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekt jača regionalnu razmjenu i nadgradnju dobrih praksi u mobilnoj identifikaciji (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i vodi ka unapređenom pristupu/ modelu mobilnih identifikacijskih timova, njegovom testiranju i operacionaliziranju na lokacijama koje će tokom naredne faze projekta biti odabrane.

Poštivajući sve epideomiološke mjere, učesnici iz BiH su se okupili u Sarajevu, dok su učesnici iz regije razmjenu pratili putem interneta – saopćeno je iz World Visiona BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti