Rehau inovacija: U BiH dostupni prozori koji sami provjetravaju prostorije

27.03.2018. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Rehau inovacija: U BiH dostupni prozori koji sami provjetravaju prostorije

Nakon pametnih telefona i televizora, na tržištu će sada biti dostupni i pametni prozori.

Nakon pametnih telefona i televizora, na tržištu će sada biti dostupni i pametni prozori. Riječ je o proizvodu Geneo Inovent sa automatskim ventilacionim sistemom koji je inovacija njemačke kompanije "Rehau".

Prozor budućnosti, kako ga zovu, provjetrava prostor i kada je zatvoren, a, istovremeno, smanjuje gubitak energije kao i emisiju buke.

Ovo najnovije dostignuće u ovoj oblasti građevinarstva promovisano je na najvećem Svjetskom sajmu prozora, vrata i fasada u Nirnbergu proteklog vikenda.

Proizvođač je najavio da će ubrzo nakon sajamske prezentacije, ovi prozori biti dostupni na tržištu, na 170 lokacija u svijetu, gdje kompanija "Rehau" ima svoja predstavništva ili fabrike.

Rehau i u BiH od 2.000 ima svoje predstavništvo u Sarajevu, koje posluje sa više od 50 firmi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Zenun Smajlović, direktor Rehau d.o.o. Sarajevo kazao je u izjavi za portal Akta.ba da se pametni prozori mogu nabaviti i kod nas.

"Geneo Inovent je prisutan i na bh. tržištu, ali za one koji ga cjenovno mogu priuštiti. Prvi put smo ga predstavili prošle godine na konferenciji Sfera u Mostaru i interes je bio veliki. Ipak, cijena od 1000 eura za prozor koji sam provjetrava prostorije je mnogima nepristupačna, ali se trudimo da dođemo do krajnjih kupaca", ističe Smajlović.

Ono što je bitno, dodaje, jeste da ne mora svaki prozor u kući biti opremljen ovom tehnologijom, već je dovoljno jedan-dva i to u prostorijama koje su posebno opterećene poput spavaće ili kuhinje.

"Ono što je najednostavnija stvar jeste da se zamjenom samo jednog ovog prozora za sat vremena rješava ventilacija, što je posebno pogodno kod kompletnih saniranja zgrada i kuća gdje ne možete ventilaciju riješiti tako jednostavno", napominje on.

Objašnjava da Geneo Inovent prozori mogu raditi sa i bez kućne centrale, pri čemu korisnik sam bira jačinu ventilacije.

"Ako osjetite da je u zraku puno vlage, odnosno ugljen dioksida, ručno se može smanjiti ili povećati ventilacija. Ipak, ukoliko želite da on sam upravlja, onda je potrebno imati kućnu centralu na koju se mogu prikopčati osvjetljenje, alarm, zatamljeni prozori i ostali inovativni proizvodi koje nudimo", ističe Smajlović.

Prozor naizmjenično propušta zrak iz prostorije napolje, a svjež ubacuje u prostoriju i dodgrijava ga ili hladi ukoliko je temperatura napolju hladnija ili toplija od one koja je u prostoriji.

Zahvaljujući integrisanim senzorima koji mjere vlagu i sadržaj ugljendioksida u zraku, ovaj prozor samostalno odlučuje kada i kojim intenzitetom primjenjuje svoj ventilacioni sistem.

Pametni prozore sadrži i digitalnu zaštitu od sunca i pogleda, automatski se zatamni ukoliko se neko ispred zadržava duže od 30 sekundi, kojom se upravlja ne samo preko okvira već može i direktno preko prozorskog stakla osjetljivog na dodir.

Još jedan inteligentni dodatak je i alarmni siistem prozora čiji je cilj da i prije potencijalne upotrebe sile, provalnik bude upozoren automatskim spuštanjem roletne ili upućivanjem poziva za pomoć.

Ovaj sistem provjetravanja nagrađen je i nagradom "Plus x award" u kategoriji inovacija, kvaliteta, funkcionalnosti i ekologije.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti