Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Reklamacija moguća i bez računa: U Republici Srpskoj stupio na snagu novi zakon

Na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačima kojima su uvedene određene novine.

08.11.2021. 07:49 / Izvor: Akta.ba

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" podsjećaju da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačima kojima su uvedene određene novine.

Kako kažu, izmjene Zakona donose nove pogodnosti i veću zaštitu potrošača prilikom kupovine polovne robe.

"Ako trgovac u odgovoru, u pisanoj formi, osporava nedostatak koji se pojavio nakon roka od šest mjeseci od kupovine, ali ne duže od dvije godine, odnosno godinu dana za polovne proizvode, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, potrošač može zatražiti stručno mišljenje o nedostatku od ovlaštenog tijela ili ovlaštenog sudskog vještaka u Republici. Troškove vještačenja snosi trgovac, ukoliko se vještačenjem dokaže nedostatak", objašnjavaju u Udruženju “Don”.

Takođe, konačno su zakonom definisani i rokovi u kojima se štite potrošači ukoliko kupuju polovnu robu, kao što je bijela tehnika ili polovni automobili.

"Pored ove novine tu su i drugi segmenti koji definišu da ukoliko vam izblijedi račun ili ga izgubite kupovinu možete dokazati putem ovjerene garancije, otpremnice, slip – u slučaju plaćanja bankovnom karticom, izvoda sa tekućeg računa, potvrdom o prijemu robe ili priznanicom", kažu u ovom Udruženju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti