Rekordan broj izdanih rodnih listova u Velikoj Kladuši

11.11.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Rekordan broj izdanih rodnih listova u Velikoj Kladuši

Na zadovoljstvo građana posebno je utjecao i uspostavljeni Centralni matični registar koji je omogućio građanima da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Matični uredi Općine Velika Kladuša imaju pune ruke posla, što dokazuje i činjenica da je u periodu od 10 mjeseci u 2020. godini izdano 20.000 izvoda iz matičnih knjiga rođenih odnosno rodnih listova.

"Da bi građanima Velike Kladuše omogućili usluge matičnih ureda u proteklom periodu organiziran je i rad vikendom (subotom), a kako bi građani iz inostranstva tj. dijaspore mogli za vrijeme boravka vikendom na području općine Velika Kladuša podići potrebne dokumente jer smo svjedoci uvođenja različitih preventivnih mjera u suzbijanju širenja korona virusa (COVID-19) od strane država članica Europske unije, te su naši građani koji putuju iz inostranstva u Veliku Kladušu dokumentima iz matičnih knjiga morali dokazivati svoje državljanstvo ili državljanstvo lica koja putuju organiziranim prevozima", kazali su.

Na zadovoljstvo građana posebno je utjecao i uspostavljeni  Centralni matični registar koji je omogućio građanima da dobiju izvode iz matičnih knjiga putem svog matičnog ureda ili iz bilo kojeg drugog ureda na području općine Velika Kladuša, a za bilo koji dio Federacije BiH bez obzira na mjesto prebivališta.

Također u toku je uspostavljanje i elektronskog sistema dobijanja izvoda iz matičnih knjiga obilježenih jedinstvenim digitalnim kodovima bez potpisa i službenog pečata, a čiji sistem je u toku implementacije i razvoja, o čemu ćemo građane pravovremeno obavijesiti i informirati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti