Rekuperacija u funkciji energetske efikasnosti iz obnovljivih izvora energije

29.03.2018. 17:20 / Izvor: Akta.ba
Rekuperacija u funkciji energetske efikasnosti iz obnovljivih izvora energije

Ekološki aspekt se ogleda u filtriranju zraka i smanjenju utroška energije za zadovoljenje temperaturnih potreba prostora koji se zahtijeva tokom korištenja.

U programu V međunarodne naučno - stručnu konferencije  ''Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje'', Tomislav Grizelj održao je zanimljivo predavanje, pod nazivom "Rekuperacija u funkciji energetske efikasnosti iz obnovljivi izvora energije".

Autor je u svom predavanju sublimirao više disciplina kao što je zdravstvo, ekologija, energetika i ekonomija gdje je težište bilo kultura i ambijent življenja a sve kroz korištenje napredne tehnologije i tehnike u zadovoljenju komfora koji značajno utiče na čovjeka.

"Ugođaj življenja kako u individualnim prostorima tako i javnim ustanovama do sportskih dvorana u kojima boravi veći broj ljudi potrebno je osigurati zdravstveno, temperaturno, vlažan zrak", kazao je Grizelj.

Kako bi zadovoljili prvenstveno zdravstveno ambijentalne uvjete prostor, Grizelj kaže da je potrebno redovno ventilirati, s tim da se vrši filtriranje zraka koji se ubacuje i izbacuje iz prostora, rekuperirati, ovlaživati, odvlaživati, za veće objekte i dezinficirati, grijati i hladiti ovisno o klimatskim potrebama.

"Vrlo bitan je preventivan zdravstveni aspekt da su vrlo male temperaturne oscilacija u razmjeni ventiliranja  zraka procesom rekuperacije u odnosu na klasični način provjetravanja gdje imamo temperaturne šokove vruće/hladno, a eliminirane su posljedice mogućeg propuha", pojasnio je Grizelj.

Ekološki aspekt se ogleda u filtriranju zraka i smanjenju utroška energije za zadovoljenje temperaturnih potreba prostora koji se zahtijeva tokom korištenja.

Grizelj je prisutnima kazao da se procesom rekuperacije zraka, vrši razmjena energije, iskorištavanje, koja se izbacuje i ubacuje u prostor, čime se ostvaruju izuzetno visoki energijski efekti u uštedi preko 80 posto energije, a koja se gubi klasičnim otvaranjem prozora i ventilacionih otvora uz nedovoljno kvalitetnu ventilaciju.

Racionalno i funkcionalno korištenje rekuperatora postižu se preventivno visoki ciljevi kroz zdravstveno i ekološki ispravan zrak, energetski smanjuje utrošak nove energije jer se koristi otpadna energija kao obnovljivi izvore energije i ekonomski što je kroz investiciju brzo isplativo, zaključio je na kraju svog izlaganja Grizelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti