Reorganizacija Ministarstva sigurnosti BiH u skladu sa zahtjevima evroatlantskih integracija

13.04.2009. 09:25 / Izvor: Fena
Reorganizacija Ministarstva sigurnosti BiH u skladu sa zahtjevima evroatlantskih integracija

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, čime je uz reorganizaciju ovog Ministarstva, omogućeno ispunjavanje četiri važna uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, te niz obaveza iz Evropskog partnerstva i NATO-Akcionog plana.

Tako se u okviru Ministarstva, uvodi Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, koji će preuzeti nadležnosti i kadrove dosadašnjeg Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije.

Sektor za imigracije, bit će pojačan kadrovima za praćenje migracionih tokova u Bosni i Hercegovini, te izradu Migracionog profila BiH, što je jedna od obaveza iz Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U okviru projekta podrške Vlade Velike Britanije, osniva se Odsjek za politiku, planove i analitiku, koji će pratiti stanje u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH, kreirati strateška dokumenta i akcione planove, te nadzirati njihovu primjenu.

Pored toga, povećava se kapacitet Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i zloupotrebe narkotika, a u Sektoru za zaštitu i spašavanje, osniva se Koordinacijsko tijelo i Operativno-komunikacijski centar 112, što je jedinstven evropski broj za reagovanje u hitnim slučajevima.

Državni sigurnosni organ će proširiti svoju djelatnost u oblasti industrijske sigurnosti, vođenja registra povjerljivih podataka EU, NATO-a i Ministarstva sigurnosti BiH, što je rezultat primjene Sigurnosnog sporazuma s NATO-om i Sporazuma o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih podataka s Evropskom unijom.

U Sektoru za međunarodnu saradnju, osniva se Odsjek za evropske integracije, koji će obavljati poslove vezane za planiranje i primjenu projekata iz sredstava Evropske komisije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti