Reorganizacija zdravstvenog sistema KS: Domovi zdravlja će raditi do 21:00 sat

25.10.2018. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Reorganizacija zdravstvenog sistema KS: Domovi zdravlja će raditi do 21:00 sat

Pitanje radnog vremena JU Dom zdravlja definirano je i ono će u centralnim objektima biti od 07.00 do 21.00 sat.

Najavljene reformske mjere u okviru zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, koje su prije dva mjeseca definirane na sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj sa čelnicima zdravstvenih ustanova, idu ka svojoj realizaciji.

Na radnom sastanku Zolja s predstavnicima nadležnih ustanova, kako je izneseno, pitanje radnog vremena JU Dom zdravlja definirano je i ono će u centralnim objektima biti od 07.00 do 21.00 sat.

Takođe, kako bi se obezbijedila 24-satna primarna pedijatrijska zaštita, u prostorijama Hitne pomoći obezbijeđen je adekvatan prostor gdje će najmlađi urgentni pacijenti moći dobiti uslugu dežurnog pedijatra i laboratorijske analitike – saopćeno je iz Press službe KS.

Prostor predviđen za tu namjenu treba njoj i prilagoditi i adaptirati, što, kako ističu u resornom ministarstvu i Dom zdravlja i Hitna pomoć neće biti problem.

Dom zdravlja je uputio na saglasnost Ministarstvu svoj Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i predloženom radnom vremenu.

Kada je riječ o putu pacijenta kroz zdravstveni sistem, Ministarstvo zdravstva je dostavilo nacrt ovog uputstva Komisiji koja je formirana za određivanje pomenutog puta pacijenta, a koji je Komisija doradila i poslala u dalju proceduru.

Premijer Zolj je i ovom prilikom naglasio potrebu brže realizacije usvojenog Programa restruktuiranja zdravstvenog sistema, naročito pridržavanje dogovorenih planova i rokova kako od Ministarstva zdravstva tako i ustanova u toj oblasti.

Posebna pažnja treba biti na optimalnom upravljanju ljudskim resursima i praćenju potreba za određenim medicinskim kadrom, istaknuo je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj na današnjem sastanku – navodi se u saopćenju iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti