Republika Srpska dobija novi sistem fiskalizacije

24.04.2019. 12:44 / Izvor: capital.ba
Republika Srpska dobija novi sistem fiskalizacije

Dodala je da je evidentno da se računi ne izdaju uvijek i da PURS nema podatak u realnom vremenu jer se na kraju dana prebacuju podaci o prometu.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je za iduću godinu novi sistem fiskalizacije u Srpskoj za koji kaže da će mnogo da košta, ali će fiskalne račune registrovati u Poreskoj upravi RS u realnom vremenu.

Vidovićeva je govoreći na panelu "Digitalizacija poreskog sistema – dokle smo stigli“, na “Jahorina ekonomskom forumu”, priznala da je postojeći sistem fiskalizacije pun problema te istakla da RS u idućoj godini mora uraditi novi sistem fiskalizacije.

"Sadašnji sistem zaista ne može više da odgovori zadatku, uočili smo mnogo problema, od toga da se ubacuju drugi softveri u fiskalne kase, do toga da kase vrlo često ne rade ili ne mogu podržati softver koji imaju", rekla je Vidovićeva.

Dodala je da je evidentno da se računi ne izdaju uvijek i da PURS nema podatak u realnom vremenu jer se na kraju dana prebacuju podaci o prometu.

"Novi sistem bi trebalo da obezbijedi da u realnom vremenu, odnosno kada građanin dobije račun, da ga dobije i Poreska uprava. To mnogo košta i moramo se odlučiti na to jer ćemo imati mnogo benefita, prihodi će porasti. Planirali smo da to radimo iduće godine, jer ove godine nemamo to u budžetu planirano. S obzirom da su poreski obveznici kase kupili, ne možemo ih natjerati ponovo da kupuju druge, nego država mora da nabavi softver koji će da ubaci u kase. Kase su nebitne, bitan je softver", naglasila je Vidovićeva.

Najavila je i da je cilj RS da Poreska uprava za fizička lica popunjava poreske prijave i da ih šalje, jer građani to zaboravljaju i to umanjuje naplatu poreza.

"U Švedskoj je poreski sistema pravi, težimo tome i u tom slučaju će sve institucije morati da dostave podatke o poreskim obveznicima, šta imaju, njihove brojeve računa, mjesto prebivališta… Kada se u Švedskoj dijete rodi, ono se registruje u Poreskoj upravi, a ne kao kod nas, ne znam ni gdje se registruje", rekla je Vidovićeva.

Dodala je da će švedskom sistemu težiti i RS jer ima mnogo prihoda „koji izmiču“.

"Poreski obveznici dolaze u neravnopravan položaj, imate one koji sve prikazuju i one koji ne prikazuju, a PURS prema sadašnjim propisima ne može doći do svega. Ako nemate kompletno prijavljivanje poreskih obaveza, onda živite u mraku", kazala je Vidovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti