Republika Srpska : Sindikat traži povećanje najniže plate do 1.jula

02.05.2019. 07:32 / Izvor: Fena
Republika Srpska : Sindikat traži povećanje najniže plate do 1.jula

Savez sindikata Republike Srpske očekuje da se do kraja juna ili početkom jula poveća najniža plata u tom bh. entitetu koja sada iznosi 450 KM.

Savez sindikata Republike Srpske očekuje da se do kraja juna ili početkom jula poveća najniža plata u tom bh. entitetu koja sada iznosi 450 KM, a konačan stav o općem kolektivnom ugovoru saopćit će do 15. maja.

Na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata RS-a u Bosanskoj Gradišci, predsjednici gradskih sindikata zauzeli su stav u vezi sa dogovorenim tekstom općeg kolektivnog ugovora, koji RS nema još od 2016., kada je usvojen novi Zakon o radu.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je rekla novinarima da bi nakon potpisivanja općeg, a zatim i granskih kolektivnih ugovora trebalo doći do povećanja plata u RS, a cilj je da prosječan iznos plate u RS bude 1.000 KM.

Istakla je da zvanični podaci u RS govore da bi samo oko 17.000 radnika trebalo da prima najnižu plaću te da taj iznos ne smije biti zloupotrijebljen od poslodavaca.

Tvrdi i da su poslodavci u tom bh. entitetu prošle godine ostvarili čistu dobit od 1,65 milijardi KM, ali "da se skoro polovina tog iznosa nalazi u sivoj zoni i da je to direktna pljačka radnika i RS".

Osim članova Predsjedništva Saveza sindikata RS, sjednici su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva, Petar Đokić.

Milunović kaže da su sada najbliži dogovoru od kada se vode pregovori i da je to rezultat kompromisa sve tri strane, a da će s rješenjima u općem kolektivnom ugovoru javnost biti upoznata nakon što socijalni partneri do 20 maja dostave svoje stavove.

I ministar Đokić je dodao da je entitetska Vlada učinila važan, kako je naveo, odlučujući korak time što je prihvatila da dio ovog pregovaračkog procesa preuzme na sebe inicijativom za rasterećenje u pogledu manjih finansijskih obaveza, konkretno na regres radnika.

Sindikalci su sjednicu Predsjedništva održali simbolično na 1.maj, a manifestacionim okupljanjem na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška poslali poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti