Restart predstavio besplatni Vodič za investitore u BiH

29.06.2021. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Restart predstavio besplatni Vodič za investitore u BiH

U Sarajevu danas je predstavljeno novo izdanje Vodiča za investitore u BiH, koju je pripremio Restart uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest".

U Sarajevu danas je predstavljeno novo izdanje Vodiča za investitore u BiH, koju je pripremio Restart uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest".

Vodič je realiziran na engleskom jeziku te nudi sveobuhvatan pregled ekonomije, zakonodavstva, infrastrukture, radnih prava i porezne politike, ali i konkretne upute u vezi s registracijom preduzeća u različitim dijelovima zemlje.

"Ovim Vodičem želimo dati jasne i konkretne upute potencijalnim ulagačima o svim koracima koji su važni za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini. Redovno nastojimo ažurirati izdanja Vodiča, kako bi podaci i informacije bile relevantne. Naše iskustvo podrške poduzetnicima dodatno je obogatilo razvoj Vodiča, s obzirom na to da smo upravo i kroz našu praksu tragali za odgovorima na konkretna pitanja investitora", poručila je Emina Zahirović-Pintarić, direktorica Restarta.

Vodič nudi informacije o vizama, radnim dozvolama i boravku stranaca u zemlji, tržištu nekretnina, digitalnoj infrastrukturi, transportu, lokacijama za najam kancelarija, slobodnim zonama i industrijskim parkovima.

"Više od 160 kompanija sa kojima je USAID projekt 'Diaspora Invest' sarađivao u posljednjih pet godina uvijek su bile zainteresovane za te neke osnovne informacije. Ulagač iz dijaspore često ne zna odakle da krene, i tih prvih par koraka su najvažniji, jer ako tada ne odustane, onda će se vjerovatno zadržati do realizacije ideje", dodaje Zahirović-Pintarić, saopćeno je iz projekta "Diaspora Invest"

Ekonomski pregled podrške investitorima, informacije o fiskalnoj politici, podaci o ugovorima o slobodnoj trgovini, kao i važne upute vezane za radno zakonodavstvo, ovaj Vodič čine jedinstvenim alatom za poslovanje u našoj zemlji.

USAID projekt "Diaspora Invest" je prepoznao važnost Vodiča, kao besplatnog alata za svakoga ko se želi baviti biznisom u Bosni i Hercegovini, ali posebno za poduzetnike i poduzetnice iz dijaspore. Bosna i Hercegovina nudi niz mogućnosti, a ovaj vodič prepoznaje dobre strane poslovanja ovdje i svakako je sam po sebi - najbolja preporuka za ulaganje - poručili su iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Vodič je dostupan u online formi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti