Restoran Terasa - Prvi halal certificirani restoran u regionu

26.08.2011. 11:45 / Izvor: eKapija.ba
Restoran Terasa - Prvi halal certificirani restoran u regionu

Agencija za certificiranje halal kvalitete organizirala je 25. augusta svečanu dodjelu prvog halal certifikata za usluge iz oblasti ugostiteljstva - pripreme i posluživanju hrane u restoranu i van restorana (catering).

Restoran "Terasa" Ilidža je prvi halal certificirani restoran u BiH i u regionu koji je implementirao zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za certificiranje uslužnih djelatnosti te svoje usluge pripreme i posluživanja hrane prilagodio potrebama halal potrošača. Restoran je kategoriziran u najvišu kategoriju DIAMOND što podrazumijeva da su sva jela u restoranu halal i da postoji mogućnost obavljanja namaza u mesdžidu koji se nalazi u sklopu restorana.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici kompanije Interclima d.o.o. Sarajevo u čijem se sastavu nalazi Restoran "Terasa", Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, ambasada, vladinog i nevladinog sektora, medija i drugi pozvani gostiju. Ovom prilikom za sve goste je organiziran iftar, proučena je dova i obavljeno zajedničko klanjanje namaza.

Halal certifikat direktorici restorana "Terasa", Adisi Spahić-Muharemagić svečano je uručio reisul-ulema, dr. Mustafa-ef. Cerić koji je istaknuo značaj konzumiranja zdrave i provjerene hrane te pozvao i druge restorane i hotele da svoju ponudu upotpune uslugama za halal konzumente.

"Restoran „Terasa“ već odavno primjenjuje propise vezane za halal hranu u svom poslovanju, stoga smo odlučili da dobijemo i zvanični certifikat kao priznanje onoga što već radimo", kazala je direktorica Adisa Spahić-Muharemagić.

"Prema istraživanju magazina Halal Journal, BiH je rangirana na visoko 4 mjesto u anketi TOP 10 svjetskih destinacija u 2011. godini za halal turiste. Da bi smo adekvatno odgovorili na potrebe domaćih i stranih halal turista neophodno je da im pružimo adekvatnu uslugu – halal certificirane i rangirane hotele i restorane i da im na najbolji način prezentiramo bosansku gostoljubivost", istakao je Amir Sakić direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete nadajući se da će i drugi hoteli i restorani prepoznati svoj interes i iskoristiti šansu koja nam se pruža – biti među najatraktivnijim svjetskim destinacijama za halal turiste.

"Godišnja stopa rasta svjetskog halal turizma je takva da niko ozbiljan ne može biti ravnodušan i propustiti priliku da bude dio te uspješne poslovne priče", ističe Sakić.

Proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 u Restorana "Terasa" započeo je u julu, da bi certifikacijim auditom organiziranim polovinom augusta utvrđeno da restoran "Terasa" je ispunio sve uvjete i zahtjeve Halal standarda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti