Revizija o poslovanju VSTS: Za ista radna mjesta isplatili različite plate

29.07.2017. 11:05 / Izvor: Nezavisne novine
Revizija o poslovanju VSTS: Za ista radna mjesta isplatili različite plate

I dalje postoje nepravilnosti i nedostaci u procesu javnih nabavki, kao što je favoriziranje istih ponuđača ili nepoštivanje predviđenih procedura.

I dalje postoje nepravilnosti i nedostaci u procesu javnih nabavki, kao što je favoriziranje istih ponuđača ili nepoštivanje predviđenih procedura. Ovo je, u najkraćem, navedeno u revizorskom izvještaju o poslovanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u 2016. godini, u kojem je iskazano mišljenje s rezervom. Revizori upozoravaju na jednu od značajnijih nerealiziranih preporuka, te ističu kako je neophodno pokrenuti aktivnosti na izmjeni zakonskih propisa u vezi s transparentnim isplatama naknada za članove VSTV-a koji su u punovremenom radnom angažmanu.

"I dalje se za vrijeme obavljanja dužnosti člana Vijeća isplaćuju i naknade za rad i putni troškovi (dnevnice ili uvećane dnevnice ukoliko se ne plaćaju zasebno troškovi smještaja)", ističu revizori.

Inače, tokom 2016. godine VSTV-u je bilo na raspolaganju oko 17,86 miliona KM budžetskih sredstava, od čega je potrošeno oko 11,6 miliona KM. Od toga je na plate otišlo oko 3,2 miliona, naknade uposlenih su iznosile oko 126.000 KM, putni troškovi oko 240.000 KM, ugovorene i druge usluge oko 359.000 KM, a izdaci za vozila, telefon i poštu oko 106.000 KM Kada je, pak, riječ o platama, revizija uočava i ozbiljnu nepravilnost.

"Obavljenom revizijom neto plaća konstatirali smo da se za ista radna mjesta primjenjuju različite plaće unutar predviđenih platnih razreda za stručno osoblje s visokom stručnom spremom", upozoravaju oni.

Iz budžeta VSTV-a tokom 2016. isplaćeno je i oko 191.000 KM izdataka za rad Upravnog i Nadzornog odbora i drugih tijela.

U izvještaju je pojašnjeno da je "Odlukom o visini naknade članovima VSTV-a" naknada za predsjednika utvrđena kao mjesečni paušal u iznosu od 1.300 KM, a za dva potpredsjednika i jednog člana u punovremenom radnom angažmanu 1.000 KM. Tako je u periodu januar - decembar 2016. predsjedniku Vijeća na ime ovog isplaćeno 15.600 KM, a dvojici potpredsjednika po 12.000 KM Ni upotreba vozila u VSTV-u nije bila u skladu sa zakonom i pravilnicima, a revizori konstatiraju da se evidencija o njihovom korištenju vodi elektronski.

"U vrijeme revizije nije bila dopunjena baza podataka s podacima o servisima, zamjeni guma, registraciji itd. Uočeno je da se u pojedinačnim nalozima za vozila kao opis realacije koristi termin 'loko' vožnja, gdje pređena kilometraža dostiže i 180 km", navode revizori.

VSTV je imao izdatke i na osnovu ugovora o djelu, koji su iznosili oko 17.800 KM, iako je planiran iznos bio 8.520 KM.

"Uvažavajući kompleksnost i specifičnost rada Vijeća, smatramo da angažiranje vanjskih suradnika putem ugovora o djelu nije odgovarajući model organiziranja i redovnih aktivnosti institucije", ističu revizori.

Na kraju, državna revizija skreće pažnju da nerealiziranje zaključka Vijeća ministara, po kojem je VSTV još davno trebalo da vrati pozajmicu od oko 489.000 KM, koja im je "kratkoročno" pozajmljena za informatiziranje pravosuđa i uvođenje automatiziranog sistema upravljanja sudskim predmetima, ali da to do danas nije učinjeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti