Vijesti

Revizijom projekta postavljen temelj za blok 7 TE Tuzla: Investiciona vrijednost izgradnje energetskog diva 900 mil. EUR

25.01.2010. 11:04 / Izvor: eKapija.ba

Revizijom idejnog i investicionog projekta izgradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i praktično je započela realizacija najvećeg poslijeratnog investicionog ciklusa u Bosni i Hercegovini. U prisustvu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, premijera TK-a Enesa Mujića, načelnika općine Tuzla Jasmina Imamovića, generalnog direktora JP EPBiH Amera Jerlagića i njegovih saradnika, direktora rudnika, koji su od Nove godine pod okriljem Elektroprivrede BiH kao članice novoformiranog energetskog koncerna, brojni energetski stručnjaci raspravljali su o ponuđenim rješenjima za izgradnju bloka čija je investiciona vrijednost 900 miliona eura, saopćila je Elektroprivreda BiH.

Do početka realizacije izgradnje ovog energetskog diva snage 450 MW, veće snage nego što je ukupno instalisana snaga TE Kakanj, čija će proizvodnja oko 3.000 GWh električne energije biti veća za više od 50 odsto proizvodnje EPBiH danas ili dva puta veća od ukupne proizvodnje hidroelekrana na Neretvi, HE Jablanica, Grabovica i Salakovac, poslije uspješno provedene revizije investiciono-idejnog projekta pristupit će se izradi glavnog projekta, izboru opreme i izradi investicione konstrukcije u saradnji sa Vladom Federacije.

Tokom cjelodnevne rasprave održane 21. januara čula su se itekako značajna mišljenja i prijedlozi koji će biti ugrađeni u glavni projekt, a odnose se na efikasnije korištenje uglja kao pogonskog energenta budućeg bloka 7, efikasnije korištenje nusproizvoda i zaštitu okoline za koju je rečeno da uvažava sve norme Evropske unije te da će biti uvedena i neka rješenja koja su kvalitetnija i od austrijskih ili švicarskih, čime će u potpunosti biti ispoštovani zahtjevi lokalne zajednice. Posebno je naglašeno da se izgradnjom bloka 7 obezbjeđuje posao za Rudnik Kreka u narednih 50 godina te da Elektroprivreda BiH, odnosno TE Tuzla već raspolaže sa većinom kadra koji će moći efikasno upravljati ovim blokom čija neka rješenja predstavljaju sam svjetski vrh u izgradnji termoenergetskih objekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti