Revizori: Riješiti status ulaganja u objekte koji nisu u vlasništvu FBiH

11.08.2017. 11:24 / Izvor: Akta.ba
Revizori: Riješiti status ulaganja u objekte koji nisu u vlasništvu FBiH

Revizori posebno ističu ulaganja sredstava na osnovu odluka Vlade FBiH, u periodu 2007.-2009. godine.

Služba za zajedničke poslove FBiH je, prema izvještaju Ureda za reviziju javnih institucija, na dan 31.12.2016. godine je u Glavnoj knjizi trezora imala evidentirano zemljište u vrijednosti od 4.775.983 KM.

Od toga se 3.199.546 KM odnosi na zemljište Hotela ''Hercegovina'' u Mostaru. Hotel ''Hercegovina'' Mostar evidentiran je na osnovu kupoprodajnog ugovora iz 2007. godine (za izgradnju nove zgrade Vlade FBiH). Postupak izdavanja urbanističke suglasnosti za izgradnju poslovnog objekta pokrenut je u svibnju/maju 2011. godine po zahtijevu Službe. U navedenom postupku na akte nadležnog organa upućivane su žalbe.

U revidiranoj godini upućen je zahtjev Komisiji za stručnu ocjenu, a postupak izdavanja urbanističkesuglasnosti još nije okončan.

Građevine su iskazane u iznosu od 47.370.175 KM nabavne vrijednosti i 8.688.825 KM ispravke vrijednosti građevina. Sadašnja vrijednost građevina na dan 31.12.2016. godine iskazana u iznosu od 38.681.350 KM i ista čine 87% ukupne vrijednosti stalnih sredstava. U odnosu na prethodnu godinu građevine su manje iskazane za 15.858.546 KM, od čega se 15.747.062 KM (12.881.097 KM sadašnje vrijednosti) odnosi na zgradu Predsjedništva, koja je isknjižena na osnovu Odluke Vlade FBiH od31.10.2014. godine i Zapisnika o izvršenoj primopredaji zgrade na Službu za zajedničke poslove  institucija BiH od 28.10.2016. godine.

Također, isknjiženo je ulaganje u zgradu Elektroprivrede (24.389 KM) i sa ove pozicije na opremu za prenos podataka preknjižena je telefonska centrala sa pratećom opremom (94.342 KM).

''Kako je to i prethodnih godina konstatovano, na poziciji građevina evidentirani su objekti nabavne vrijednosti 29.937.293 KM (24.544.965 KM sadašnje vrijednosti), a da pravo vlasništva nije uknjiženo na Federaciju Bosne i Hercegovine'', navode revizori u svom izvještaju.

Navedeno se odnosi na zgradu Kluba zastupnika, Carinske uprave, Zavoda za statistiku, pravosudnih organa, pravosudne palate, Federalne agencije za CZ,Geodetskog zavoda, salu u zgradi Parlamenta FBiH i objekat ''Dom odmora'' Trpanj.

Također, ni za stambene objekte (dva stana u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu) nabavne vrijednosti 122.132 KM (101.624 KM sadašnje vrijednosti) nisu osigurani dokazi o vlasništvu nad istima.

Općinski sud u Sarajevu je za JP ''Geodetski zavod BiH'' Sarajevo 28.04.2015. godine donio Rješenje o dosudi navedenih nekretnina ponuđaču Nogometni/Fudbalski Savez BiH, čime se iste predaju u posjed kupcu koji je ostvario pravo vlasništva sa dijelom 1/1.

U postupu revizije nije prezentirana dokomentacija da je Federalno pravobranilaštvo postupilo po Zaključku Vlade FBiH od 03.12.2015. godine, kojim je bilo zaduženo da poduzme mjere i pravna sredstva radi pravne zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH.

Revizori posebno ističu ulaganja sredstava na osnovu odluka Vlade FBiH, u periodu 2007.-2009. godine koja su izvršena u cilju rekonstrukcije i adaptacije državne imovine, a prije pribavljanja odluka o izuzimanju od privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom, za čije donošenje je nadležno Vijeće ministara BiH – Komisija za državnu imovinu.

Naime, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom propisano je da je ništavan svaki akt, odluka, ugovor ili bilo koji drugi akt kojima se raspolaže imovinom na koje je pravo upravljanja i raspolaganja imala SR BiH do 31.12.1991. godine, a koja se na dan donošenja Zakona smatra vlasništvom ili posjednikom bilo kojegnivoa vlasti ili javne organizacije.

Kao primjer za navedeno navodimo ulaganja u slijedeće objekte JP ''Geodetski zavod BiH'' Sarajevo (koji je prodat 2015. godine), ''Dom odmora'' Trpanj i trgovačko društvo ''Riva Trpanj'' d.o.o. Trpanj (koje je Vlada FBiH osnovala u cilju održavanja objekata, a za koje je okončan stečajni postupak), Velika sala i prateći prostori u zgradi Parlamenta FBiH, i drugo.

Revizori ističu da Zakon o državnoj imovini na nivou BiH, kojim će biti konačno riješeno pitanje imovine bivše SR BiH i SFRJ, još uvijek nije donesen, iako je u 2009. godini postupak izrade istog bio u toku.

''Bitno je napomenuti da je donošenje navedenog Zakona od posebnog značaja za definiranje imovinsko pravnih odnosa i regulisanje statusnih pitanja privrednih subjekata, obzirom da Federacija FBiH nije ušla u posjed pojedinih objekata u koja su uložena značajna sredstva. Obzirom na naprijed navedeno, nije realno iskazana vrijednost građevinskih objekata i zemljišta u Glavnoj knjizi trezora i financijskim izvještajima Službe (24.656.589 KM sadašnje vrijednosti), jer najveći dio istih nije iskazan na osnovu vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava, niti je Federacija FBiH ušla u posjed svih objekata, što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, Zakonom o budžetima u FBiH i Uredbi o računovodstvu budžeta u FBiH'', kažu revizori. 

Revizori ističu da Služba mora u dogledno vrijeme riješiti status ulaganja u objekte koji nisu u vlasništvu FBiH i imovinsko–pravne odnose (Dom odmora Trpanj, Velika sala u zgradi Parlamenta FBiH, JP Geodetski zavod BiH i drugi objekti).

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti