Rezultati projekta Challenge to Change predstavljeni u Stockholmu

30.06.2019. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Rezultati projekta Challenge to Change predstavljeni u Stockholmu

Glavni cilj biznis parka je potaknuti inovacije, tehnološki napredak i poslovni razvoj preduzeća, što će rezultirati rastom zelene industrije.

Članovi Challenge tima održali su 18. juna 2019. godine u Stockholmu sastanak sa predstavnicima Sida-e Torgny Svenungsson i Henrik Riby na kojem je predstavljen sistem funkcionisanja Challenge to change C2C projekta, dosadašnji postignuti rezultati projekta, kao i iskustvo stečeno u toku implementacije.

Tokom sastanka istaknuto je između ostalog da broj pristiglih aplikacija ( 1802 ) u okviru tri poziva potvrđuje opravdanost uspostavljanja Challenge fonda za inovativne privredne subjekte i pruža mogućnost bh. kompanijama da postanu konkurentnije na tržištu uz podršku Challenge fonda. Istovremeno, rezultati koje korisnici granta postižu zahvaljujući grant sredstvima Challenge fond kao što su nova zapošljavanja, umrežavanje, izlazak na nova tržišta kako domaća tako I na međunarodna…, dodatna su stimulacija za sve partnere u ovom značajnom projektu. Poseban fokus razgovora bio je i kako obezbjediti održivost uspostavljenog Challenge fonda nakon završetka projekta.

Nakon sastanka sa predstavnicima Sida-e, članovi Challenge tima održali su sastanak sa predstavnicima Regiona Ostergotalnd koji je i partner u projektu C2C. Bila je ovo prilika za detaljnije informisanje o sistemu podrške malim i srednjim preuzećima u ovom regionu, kroz ALMI sistem, koji dodjeljuje grantove švedskim kompanijama koje imaju potencijal za dalji rast. Tokom diskusije prepoznati su segmenti gdje bi se mogla uzajamna iskustva iskoristiti kako bi sistem podrške unaprijedili.

Challenge tim sa domaćinima iz Švedske posjetili su I biznis park Vreta Kluster u kojem je smjesteno 30 kompanija iz oblasti zelenih industrija. Ovaj biznis park je jedan od uspješnih primjera podrške istraživanju, umrežavanju te podrške poslovnom razvoju. Glavni cilj biznis parka je potaknuti inovacije, tehnološki napredak i poslovni razvoj preduzeća, što će rezultirati rastom zelene industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti