Riješen još jedan trgovinski problem sa susjedima: Omogućen izvoz žive ribe u Hrvatsku

13.11.2009. 08:16 / Izvor: Nezavisne novine
Riješen još jedan trgovinski problem sa susjedima: Omogućen izvoz žive ribe u Hrvatsku

Domaći uzgajivači od 12. novembra 2009. godine konačno mogu izvoziti živu ribu u Hrvatsku, potvrđeno je u Uredu za veterinarstvo BiH.

"Izvoz može krenuti jer je Hrvatska skinula zabranu uvoza naše ribe, a odluka o tome stupila je na snagu objavljivanjem u `Službenim novinama`. Odmah nakon toga sam potpisao odluku o deblokadi uvoza ribe iz Hrvatske u našu zemlju, koja je stupila na snagu danom donošenja, pa je trgovina živom ribom ponovo omogućena", kazao je Drago Nedić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Hrvatska je još početkom godine uvela zabranu uvoza žive ribe i goveda iz BiH zbog navodne pojave bolesti te usklađivanja trgovine ovim namirnicama sa standardima u Evropskoj uniji, nakon čega je BiH odgovorila uvođenjem kontramjera. Dogovor o obostranom omogućavanju prometa žive ribe postigli su početkom oktobra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića i hrvatski resorni ministar Petar Čobanković.

Iako je izvoz trebalo da krene u roku od sedam dana, odmah nakon razmjene certifikata, to se nije dogodilo. Nedić kaže da je za to odgovoran ministar Čobanković na čijem je stolu proteklih gotovo mjesec dana čekala odluka o deblokadi izvoza.

"Bez obzira na obećanja nismo dozvolili izvoz Hrvatskoj sve dok ona nije skinula zabranu našim proizvođačima. Pokazalo se da je ovakav stav bio ispravan. Uostalom, na ovaj način prethodno smo skinuli zabranu za izvoz mesa i jaja", kazao je Nedić.

Iako je bilo dogovoreno da će se pokušati naći rješenje za djelimičnu deblokadu izvoza živih goveda i omogućiti izvoz farmama koje ispunjavaju evropske standarde, Nedić kaže da pomaka nije bilo.

"Hrvatska strana i dalje smatra da ne može dozvoliti uvoz živih goveda iz BiH, pa tako i naša zabrana Hrvatskoj ostaje na snazi", ističe Nedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti