Riješena kriza: Nema zastoja na graničnom prijelazu Bosanski Šamac

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Riješena kriza: Nema zastoja na graničnom prijelazu Bosanski Šamac

31.03.2020. 12:58 / Izvor: SRNA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeća ministara BiH Staša Košarac konstatirao je danas prilikom posjete graničnom prelazu u Bosanskom Šamcu da na ovom prijelazu nema zastoja, te izrazio zadovoljstvo načinom na koji se odvija vanjskotrgovinska razmjena.

On je novinarima u Bosanskom Šamcu rekao da su u početku bili određeni zastoji na graničnim prijelazima, te dodao da se može reći da su institucije Republike Srpske, Federacije BiH i Vijeće ministara reagirali na to adekvatnim odlukama.

Košarac je istakao da je u ovoj veoma složenoj epidemiološkoj situaciji najvažnije sačuvati zdravlje ljudi, te omogućiti dovoljne količine hrane, lijekova, medicinskog i sanitetskog materijala.

On je na graničnom prijelazu u Boanskom Šamcu posjetio prostorije Kancelarije za veterinarstvo BiH, te istakao da je ovo treća važna tačka, osim Bijače i Bosanske Gradiške, na kojoj se obavlja promet sa zemljama EU. 

Košarac je podsjetio da, prema odluci Vijeća ministara, Kancelarija za veterinarstvo treba da tokom 24 sata ima svoje inspektore na graničnom prijelazu.

Šef Odjeljenja granične veterinarske inspekcije Slaviša Kreštalica potvrdio je da se promet robe biljnog i životinjskog porijekla odvija nesmetano. On je naveo da na ovaj granični prijelaz dolaze pošiljke uglavnom iz istočnog dijela Evrope, Mađarske i Slovačke, te da trenutno nije veliki promet. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti