Rijetka preduzeća u BiH koja koriste napredne programe: Savremeni IT sistemi donose velike uštede

19.06.2009. 09:16 / Izvor: Nezavisne novine
Rijetka preduzeća u BiH koja koriste napredne programe: Savremeni IT sistemi donose velike uštede

Uvođenje i korištenje savremenih informacionih programa u poslovanju firmi može da donese uštedu između deset i 20 odsto njenih ukupnih godišnjih troškova.

Istaknuto je to na seminaru "Modernizacija poslovnih procesa uvođenjem savremenih sistema poslovanja "Microsoft Dynamics", 18.06.2009. godine, koji je organizovala slovenačka kompanija "Mastertech" u saradnji s Privrednom komorom RS.

"Program "Microsoft Dynamics" ima specijalizovanu namjenu za srednja i velika preduzeća, a omogućava im praćenje cjelokupnog poslovanja u svakom trenutku i poslodavcu obezbjeđuje pregled finansijskog stanja firme", rekla je Monika Nedelko iz kompanije "Mastertech".

Ona je istakla da u svijetu ovaj program koristi više od 30.000 preduzeća, a da ga je u Sloveniji usvojilo oko 700 firmi. U BiH ga je za sada instaliralo tek nekoliko preduzeća, iako je ovaj način rada veoma važan za usklađivanje standarda poslovanja s principima Evropske unije.

U kompaniji "Mastertech" kažu da za uvođenje ovog programa nije neophodno posebno računovodstveno predznanje, jer "Microsoft Dynamics" veliki broj knjigovodstvenih usluga obavlja samostalno.

Edita Bečić, direktor kompanije "Business Solutions Company", koja je bila suorganizator seminara, istakla je da je veoma važno da preduzetnici u BiH uvide važnost novih i savremenih tehnologija u poslovanju.

"Preduzeća u BiH moraju uvidjeti značaj osavremenjavanja poslovanja ukoliko žele biti konkurentna. To je posebno značajno zbog aktuelne dinamike poslovanja, jer se danas za razliku od ranijih jednomjesečnih promjene na tržištu dešavaju i unose svakodnevno", rekla je Bečićeva.

Nebojša Višić, iz IT sektora trgovačkog lanca "Delta-Maxi", kazao je da ova firma koristi savremene informacione sisteme i da su prezentacije takvog načina rada značajne, jer se menadžeri mogu upoznati s novim tehnologijama koje mogu koristiti i olakšati poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti