Ristić: Srebrenica kao potencijal za razvoj banjskog turizma

26.10.2019. 08:11 / Izvor: SRNA
Ristić: Srebrenica kao potencijal za razvoj banjskog turizma

Učesnici konferencije o turističkim potencijalim opštine Srebrenica juče su se saglasili da je ova lokalna zajednica izuzetno bogata različitim turističkim potencijalima.

Učesnici konferencije o turističkim potencijalim opštine Srebrenica juče su se saglasili da je ova lokalna zajednica izuzetno bogata različitim turističkim potencijalima, ali da nema odgovarajućih turističkih kapaciteta i nikakvu korist ne ostvaruje od turizma.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Ristić rekla je da Srebrenica raspolaže ljekovitom vodom za razvoj banjskog  turizma, jezerom Perućac i rijekom Drinom, posebnim lovištem, rimskim arheološkim nalazištem i srednjovjekovnim spomenicima i manastirima, ali da se ti potencijali ne valorizuju.

"Današnja konferencija je prilika da se sagleda stanje i ocijeni u kom pravcu da razvijamo turizam i s tim ciljem je organizovana. Očekujem da ćemo danas odrediti smjernice koje ćemo kasnije razrađivati i realizovati i da će ovo biti početak aktivnosti na oživljavanju srebreničkog turizma", naglasila je Ristić.

Ona je rekla da turistička djelatnost treba da počne da donosi prihode i da postojeći potencijali ne budu samo za vizuelni utisak, nego da privuku turiste koji će omogućiti prihode onima koji se opredijele da se bave određenim turističkim poslovima, ali i lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je srebrenička opština razuđena i da na površini od 532 kilometra kvadratna postoje brojni i raznoliki turistički potencijali koji su trenutno neiskorišteni.

Grujičić je rekao da je cilj da se oživi turistička djelatnost i da ona počne donositi prihode, što je mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta u toj privrednoj grani.

"Raspolažemo arheološkim nalazištem iz rimskog doba i Arheološkim muzejom, Nacionalnim parkom `Drina` sa izvanrednim prirodnim potencijalima za naučni turizam u bogatstvu karakteristične flore i faune, riječni turizam, lov, ribolov, ekstremne i sportove na vodi, pripremu sportista. Imamo banju koja predstavlja ruglo i neiskorištenu ljekovitu vodu Gubera o čijem korištenju vodimo aktivnosti s ciljem da turističku djelatnost pokrenemo sa mrtve tačke i oživimo banjski turizam", rekao je on.

Grujičić je istakao da konferencija treba da podstakne i odredi pravce i korake koje treba preduzeti da bi se krenulo u oživljavanje turističke djelatnosti u Srebrenici, koja je nekada bila prepoznatljiva po turističkoj ponudi i prihodima od rada "Banje Guber".

On je rekao da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti stanju u oblasti turizma i organizovanom razvoju turističkih kapaciteta, kao i pružanju turističkih usluga na zakonit način, što trenutno nije slučaj.

Potencijale Nacionalnog parka "Drina" predstavio je direktor Radomir Pavlović, ukazujući na prirodna bogatstva i istorijske spomenike u okviru tog područja, kao i na prirodno stanište endemične Pančićeve omorike, te mogućnost razvoja riječnog turizma na rijeci Drini i jezeru Perućac.

Pavlović je rekao da je Nacionalni park skoro formiran, da su usvojena njegova normativna akta i na osnovu njih se uspostavlja rad i popunjavaju radna mjesta, a počeli su i radovi na uređenju određenih lokaliteta za odmor i posjete turista, da bi se počeli koristiti njegovi potencijali.

O turističkoj ponudi i arheološkim istraživanjima rimskog grada u Skelanima govorila je direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Svjetlana Marković. Ona je rekla da ovo nalazište više privlači inostrane turiste nego domaće, a da je posebno interesantno za naučna istraživanja.

"Da bi se ovaj segment turističke ponude valorizovao potrebno je izgraditi određene turističke kapacitete i sačiniti turističku ponudu ovog područja, sa kojom se može krenuti u promociju jer od samih potencijala nema prihoda", ocijenila je Marković.

Predstavnik Nacionalnog parka "Tara" u Srbiji Ranko Milanović pozdravio je održavanje ove konferencije i rekao da nacionalni parkovi "Tara" i "Drina" sa Perućačkim jezerom, sa parkom prirode "Mokra Gora" čine jednu turističku cjelinu i treba da budu u sastavu jedinstvene turističke ponude.

Milanović je istakao da "Tara" raspolaže sa 4.500 ležaja za prijem turista dok u Srebrenici niko nema podatak o broju kreveta za obezbjeđenje prenoćišta eventualnim posjetiocima, niti nadležni raspolažu podacima koliki prihod opština godišnje ostvaruje od boravišne takse.

Srebrenica ima tri hotela od kojih nijedan nije u funkciji, a eventualni turisti prenoćište mogu obezbijediti u po jednom motelu i hostelu, te u kućnoj radinosti, ali o tim kapacitetima niko nema evidenciju.

Juče je dogovoreno da radna grupa sačini zaključke i objedini prijedloge iznesene na ovoj koferenciji, da bi se na osnovu toga sačinio program i krenulo u određene aktivnosti, koje treba da omoguće zakonit razvoj turizma i valorizaciju bogatih turističkih potencijala ove opštine.

Na konferenciji je prikazano pet promotivnih filmova o turističkim potencijalima srebreničke opštine, a koje je predstavio i direktor Turističke organizacije Bojan Pejić.

Organizatori ove konferencije bili su Turistička organizacija Srebrenica i Nacionalni park "Drina".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti