Rješava se problem saobraćajnih gužvi vikendima prema olimpijskim planinama

28.01.2016. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Rješava se problem saobraćajnih gužvi vikendima prema olimpijskim planinama

Problem saobraćajnih gužvi od Sarajeva do olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, preko Istočnog Sarajeva i obrnuto u danima vikenda, tokom zimske sezone, bit će riješen pojačanim angažmanom saobraćajne policije.

Problem saobraćajnih gužvi od Sarajeva do olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, preko Istočnog Sarajeva i obrnuto u danima vikenda, tokom zimske sezone, bit će riješen pojačanim angažmanom saobraćajne policije. To je najavio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija na današnjem sastanku kod premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

"Policajci će na ključnim raskrsnicama ubrzavati saobraćaj, a ovom privremenom metodom riješit će se identificirana saobraćajna 'uska grla'", istakao je gradonačelnik Samardžija, uz obrazloženje da je trajno rješenje saobraćajnih gužvi na ovoj relaciji izgradnja kružnog toka.

Premijer Konaković je zahvalio gradonačelniku Samardžiji jer je svojim autoritetom pomogao rješavanje saobraćajnih gužvi na putu prema olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu koje veliki broj građana Kantona Sarajevo posjećuje posebno u danima vikenda, zbog povećane zagađenosti zraka u KS.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, razmijenjene su informacije i iskustva o brojnim drugim problemima i aktuelnim infrastrukturnim projektima kao i o mogućnostima saradnje, s posebnim akcentom na organizaciju  Evropskih zimskih olimpijskih igara mladih 2019. godine-EYOF.

U ovom smislu, premijer Konaković je informisao goste o odluci Vlade KS kojom je u ovoj godini previđeno izdvajanje 16 miliona KM za rekonstrukciju infrastrukture na Bjelašnici, te ih je upoznao sa projektom izgradnje novog vertikalnog transporta – šestosjeda na Bjelašnici, što je ujedno jedan od prioriteta za unapređenje turističke ponude.

"Izgradnjom novog vertikalnog transporta omogućit će se bolja ponuda tokom skijaške sezone, kao i razvoj zimskog sportsko – rekreacionog centra do nivoa koji zadovoljava svjetske takmičarske standarde",  naglasio je premijer Konaković.

Izražena je i spremnost za zajedničkim nastupom prema višim nivoima vlasti u cilju pravovremenog osiguranja svih neophodnih preduslova, prvenstveno finansijskih, za organizaciju ove važne sportske manifestacije.

Također je razgovarano  i o brojnim drugim konkretnim projektima kroz koje bi se mogla ostvariti zajednička saradnja u oblasti turizma, kao i komunalne privrede, infrastrukturnih projekata za povratnike  na područje Istočnog Sarajeva, rješenju problema pasa lutalica, te mogućnostima saradnje Sarajevske razvojne agencije SERDA-e i Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo RAIS.

"Današnji sastanak znak je našeg opredjeljenja za realizacijom brojnih projekata od značaja za naše građane", naglasio je ovom prilikom premijer Konaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti