Rješenje problema zakupa poslovnih prostora u KS-u

22.07.2019. 07:36 / Izvor: Fena
Rješenje problema zakupa poslovnih prostora u KS-u

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić izjavio je da mnogi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu općina zloupotrebljavaju ugovore o zakupu na način da ne plaćaju mjesečnu naknadu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić izjavio je da  mnogi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu općina zloupotrebljavaju ugovore o zakupu na način da ne plaćaju mjesečnu naknadu ili da zakupljeni prostor koriste u druge svrhe, nakon čega dolazi do višegodišnjih sudskih procesa.

Bašić u izjavi Feni ističe kako će taj problem biti riješen izmjenom Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Kantona Sarajevo, koji će biti razmatran na sjednici Skupštine naredne sedmice, na način da će omogućiti općinama da prekinu zakup ukoliko se za njih redovno ne izdaje mjesečna naknada ili se prostor koristi u druge svrhe.

"Na taj način ćemo konačno urediti izdavanje poslovnih prostora koji su u vlasništvu općina", naglasio je ministar Bašić, ističući da je inicijator izmjene tog zakona Općina Stari Grad, koja u posjedu ima mnogo poslovnih prostora.

U obrazloženju izmjene Zakona navodi se da Općina Stari Grad raspolaže sa 889 poslovnih prostora, a da prihod od naplate zakupnina za poslovne prostore čini oko 40 posto budžetskih prihoda te općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti