RMU Kakanj kreće u realizaciju triju investicijskih programa vrijednih 232.000 KM

18.03.2009. 09:31 / Izvor: Fena
RMU Kakanj kreće u realizaciju triju investicijskih programa vrijednih 232.000 KM

Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja (RMU) "Kakanj" na 26. sjednici dao je saglasnost Upravi preduzeća da krene s realizacijom triju investicijskih programa vrijednih 232.000 KM.

Radi se o nabavci mašine za izradu rudarskih prostorija u jamama pogona Haljinići, nabavci hidrauličnog bagera za potrebe površinskog kopa Vrtlište i izgradnji 35 kV kablovskog voda Zavinjci - TS Haljinići 35/6 kV.

Treći projekt iz ovog paketa je izgradnja kablovskog voda za rezervno napajanje pogona Haljinići, koji će omogućiti rezervno napajanje električnom energijom pogona Haljinići, a u posebnim situacijama preko ove mreže moći će se napajati druge transformatorske stanice RMU "Kakanj" i grada Kaknja.

"Ovo nisu velike, ali su značajne investicije i bilo bi puno bolje da su ranije pokrenute. Investicioni programi su usmjerani ka razvoju Rudnika", izjavio je Mirsad Jašarspahić, generalni direktor RMU "Kakanj".

Nadzorni odbor RMU "Kakanj" odobrio je i kupovinu metanometrijske centrale za pogon Haljinići. Nova centrala zamijenit će postojeću, nabavljenu 1987. godine i imat će 100 mjernih mjesta. Očekuje se da će biti kompatibilna s mjernim jedinicama za metan, ugljenmonoksid, ugljendioksid, kiseonik, temperaturu, brzinu i vlažnost zraka. Cijena metanometrijske centrale je oko 600.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti