Roba teče sporo - privrednici sa obe strane Drine traže ukidanje necarinskih barijera

02.09.2009. 09:09 / Izvor: Novosti
Roba teče sporo - privrednici sa obe strane Drine traže ukidanje necarinskih barijera

Predsednici privrednih komora Srbije i Republike Srpske Miloš Bugarin i Borko Đurić potpisaće uskoro protokol o mnogo sveobuhvatnijoj privrednoj saradnji nego što je, kako su rekli u Banjaluci, sadašnja, klasična robna razmena.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kaže da je intenzivnija saradnja moguća u sektoru energetike, zajedničkim projektima izgradnji hidroelektrana u slivu reke Drine, gasifikaciji, u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji, kao i u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

- Republike Srbija i Republika Srpska imaju kompatibilne privrede, zbog čega je potreban njihov zajednički nastup na trećim tržištima. Privredne komore RS i Srbije insistiraju na ukidanju necarinskih barijera protoka robe, koje su delom tehničke prirode, a delom su usmerene na favorizovanje određene robe i uvoznika. Necarinske barijere su delom tehničke prirode i odnose se na neuslovne granične prelaze, nedovoljan broj inspektora i carinika, a delom se odnose na međusobno nepriznavanje fitosanitarnih uverenja - kaže Bugarin.

Ukupna robna razmena Srbije sa Republikom Srpskom u prvom polugodištu 2009. iznosila je 264,8 mil EUR, što je pad u odnosu na isti period lane od 22,6%. Izvoz iz Srbije je pri tom manji za 29,4% nego u istom periodu prošle godine, kazao je predsednik PKS i dodao je da je uvoz iz RS neznatno opao u odnosu na prvo polugodište 2008.

Privatizacija državnog kapitala u RS je u završnoj fazi, ali i pored dobre privredne saradnje preduzeća iz Srbije nisu u značajnijoj meri učestvovala u tom procesu.

Dobri primeri su kupovina "Telekoma RS", gde je sada "Telekom Srbija" vlasnik 65% kapitala. Ta investicija je iznosila 646 mil EUR. Značajno je i ulaganje "Dunav osiguranja" u "Kosig osiguranje" iz RS i kupovina preduzeća "Sistem upravljanja" iz Čajaveca, koje je uzeo vršački "Hemofarm" za 17 mil EUR.

Opada naš izvoz

Izvoz Srbije u Republiku Srpsku opada. On je 2007. iznosio 470,6 mil EUR, a prošle 547,65 miliona. U prvih šest meseci prošle godine bio je 256,5 mil EUR, a u prvom polugodištu ove rapidno je smanjen i vredeo je svega 181,55 mil EUR.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 02.09.09.)


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti