Rok za izgradnju autoceste na koridoru 5c 2017. godina ?!

10.09.2007. 10:41 / Izvor: Oslobođenje

"U studiji izvodljivosti, koju su uradile sarajevska IPSA i zagrebački IGH, kao rok za izgradnju autoceste na koridoru 5c navedena je 2017. godina, ali da li će ona biti urađena do tada, zavisi od niza faktora", izjavio je Nikola Šego, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

"Sve zavisi od toga da li će biti nađen investitor. Ako se država opredijeli za ovaj projekat, u šta ne sumnjam, i ako nađemo investitora, onda je 2017. godina realan rok. Ali, ostaje pitanje hoće li biti interesa investitora za kompletnu autocestu ili će se raditi samo neki dijelovi. Ovo je projektni period koji se planira u studijskoj dokumentaciji, a hoće li se on prolongirati i koliko godina, zavisi od investitora. Što se tiče mogućnosti da autocesta na koridoru 5c bude napravljena prije 2017. godine, misli da to ne treba očekivati" kazao je Šego.

Kada je u pitanju finansiranje ovog projekta, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH smatra da bi "kombinacija javnog i privatnog partnerstva, pod uvjetom da neko umjesto BiH da garancije finansijerima, najbolje rješenje". "Mislim da BiH nije u mogućnosti da se zadužuje za ovaj projekat, ali ukoliko bi nam finansijske institucije, poput Svjetske banke, dale garancije izvođačima, ta mogućnost postoji" naglasio je Šego.

"U svakom slučaju, država treba imati instituciju koja će koordinirati aktivnosti na projektu izgradnje autoceste. Kojeg će oblika biti ta institucija, treba se dogovoriti. Zaboravimo za početak ko će graditi koridor 5c i ko će upravljati njime, ali na razini države treba izvršiti sve pripreme. To bi bilo dobro, ne samo za koridor 5c, nego i za neke druge projekte" rekao je Šego. On smatra da bi nastup prema međunarodnim institucijama, u situacijama kada se traži podrška za ovakve projekte, bio daleko ozbiljniji ako bi iza njega stajala država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti