Romanijski kajmak dobio zaštitu geografskog porijekla

03.04.2017. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Romanijski kajmak dobio zaštitu geografskog porijekla

Početkom februara 2017. godine, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim se priznaje ime porijekla i upisuje se u registar imena porijekla kod Instituta.

Početkom februara 2017. godine, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine donosi rješenje kojim se priznaje ime porijekla "Romanijski skorup – Kajmak" koji potiče iz područja planine Romanije, i upisuje se u registar imena porijekla kod Instituta.

Inicijativa za pokretanje zaštite kajmaka začela se 2005. god od strane prof. dr Natalije Dozet ( život posvetila izučavanju autohtonih proizvoda na području stare Jugoslavije zajedno sa profesorom Zdanovskim ), dipl. ing. polj. Slaviše Pandurevića, dipl. ing. polj. Dragana Petrovića, prof. dr Snežane Jovanović i dipl. ing. polj. Tanje Borovčanin.

Napisali su projekat ''Ispitivanje kvalitetne vrijednosti, revitalizacija proizvodnje i geografska zaštita romanijskog skorupa – kajmaka''.

Od 2006. – 2008. godine prikupljani su podaci sa terena, anketirani proizvođači, uzeti uzorci kajmaka, snimljena tehnologija i kao rezultat tog rada izdata je knjiga 'Romanijski skorup – kajmak'  2011. godine.

Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak", osnovano je početkom 2014. godine. Udruženje ima aktivne članice sa područja opština Han Pijesak, Sokolac i Rogatica.

Od 2014. godine, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Sokolac pri Ministarstvu poljoprivrede RS je preuzelo svu odgovornost da svojim kapacitetima pomogne Udruženju u ostvarenju cilja zaštite, pa je stoga stupljeno u kontakt sa organima i organizacijama na državnom i lokalnom nivou, koje bi mogle podržati ovaj veoma zahtjevan projekat kako finansijski tako i moralno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti