RS: Banke naplaćuju razne kamate bez znanja klijenata - Jedna od njih i interkalarna kamata

30.11.2009. 11:08 / Izvor: Glas Srpske
RS: Banke naplaćuju razne kamate bez znanja klijenata - Jedna od njih i interkalarna kamata

Osim naplate pismenih opomena za kašnjenje u otplati rate kredita, stanovnici RS često ne znaju da im banke naplaćuju i razne vrste kamata, koje često nisu naznačene u ugovoru o kreditu.

Jedna od takvih je i interkalarna kamata, koja se obračunava na iznos glavnice za period od isplate, odnosno korištenja, do početka otplate glavnice kredita.

U Komercijalnoj banci kažu da u ugovorima koje sklapaju sa klijentima interkalarna kamata nije posebno naglašena.

"Ova vrsta kamate nije naznačena u ugovoru o kreditu, ali je prikazana u otplatnom planu kredita koji se uručuje klijentu, u slučajevima kada takva kamata postoji. Interkalarna kamata je jednaka redovnoj kamati", rekao je direktor sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke Goran Mihajlović.

U Razvojnoj banci ističu da je u ugovoru o kreditu obavezno naznačeno postojanje interkalarne kamate.

"Ova kamata se obračunava kod kredita koji se koriste u više tranši, a najčešće kada su u pitanju krediti za izgradnju kuća kada se plaćaju fakture", kazali su u ovoj banci.

Ovu vrstu kamate ne obračunavaju u UniCredit banci, već svojim klijentima, kako kažu, obračunavaju jedino redovnu kamatu.

Osim toga, u bankama kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci primjetan trend pogoršanja servisiranja obaveze prema bankama, što je, objašnjavaju, posljedica globalne ekonomske krize. Zbog toga su i sve češći telefonski pozivi i pismene opomene klijentima zbog kašnjenja u vraćanju rate kredita.

U većini banaka kažu da se prvo obavještenje o kašnjenju šalje poslije 15 dana kašnjenja u plaćanju, glavnom dužniku i žirantu po kreditu. Za slanje opomena, objašnjavaju, tereti se samo glavni dužnik prema važećim tarifama banke.

"To znači da se prva opomena naplaćuje pet maraka, druga deset i opomena pred tužbu 15 maraka", ističu u bankama i dodaju da u slučaju kašnjenja prema ugovorenim obavezama banka naplaćuje zateznu kamatu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti