RS će aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa

07.08.2020. 13:30 / Izvor: Fena
RS će aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa

Ministar zdravlja Republike srpske (RS) Alen Šeranić tvrdi da će taj bh. entitet aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa.

Ministar zdravlja Republike srpske (RS) Alen Šeranić tvrdi da će taj bh. entitet aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa, a koju će primati osobe koje imaju uobičajene kontraindikacije za vakcinu.

"Razgovaramo i s predstvanicima Globalne alijanse za vakcinaciju (Gavi), koji uskoro sarađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Institut za javno zdravstvo RS je zadužen da ostvaruje kontatke i prati šta se dešava na tom polju. Dosta je nejasnoća po pitanju vakcine i očekujemo da se objavi da li će se primati u jednoj ili dvije doze, koju vrstu imuniteta će ostvariti i na koliki period te kada će biti potrebno raditi vakcinaciju...", rekao je Šeranić.

U tom bh.entitetu će, kaže, biti određene prioritetne kategorije za vakcinaciju, kada budu u primjeni.

"Očekujemo da će plan vakcinacije biti gotov u toku naredne sedmice, u vezi s brojem osoba koje preporučemo da se vakcinišu, a to su prvenstveno zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina s različitim komorbiditetima", kazao je Šeranić novinarima u Banjoj Luci.

Resorni ministar je rekao da oni koji inače imaju uobičajene kontraindikacije na vakcinu neće biti u obavezi da se vakcinišu, dok će prioritetne grupe odrediti entitetski Institut za javno zdravstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti