RS će prva u regionu imati razrađen program prevencije nastanka otpada

07.09.2019. 08:38 / Izvor: Akta.ba
RS će prva u regionu imati razrađen program prevencije nastanka otpada

Održana javna rasprava o Nacrtu republičkog plana upravljanja otpadom.

U ogranizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci je 05.09.2019. godine održana javna rasprava o Nacrtu republičkog plana upravljanja otpadom i o Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom.  

Republičkim planom upravljanja otpadom se određuje i usmjerava upravljanje otpadom na osnovu analize postojećeg stanja i ciljeva upravljanja otpadom, utvrđenih Strategijom upravljanja otpadom za period 2017-2026. godine. 

Obraćajući se učesnicima javne rasprave, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin je izrazila očekivanje da će stručna i najšira javnostativnim aktivnim učešćem u javnoj raspravi i svojim sugestijama i komentarima  pomoći da Republika Srpska dobije kvalitetan i sprovodiv dokument. Ona je rekla da je Republički plan upravljanja otpadom  sveobuhvatan dokument koji daje smjernice za upravljanje otpadom, na koji način da ga sortiramo, gdje da ga odlažemo, a dobićemo i konačne odgovore o količinama i vrstama otpada u Republici Srpskoj.

Svjetlana Radusin je istakla da će Republika Srpska, nakon usvajanja Republičkog plana upravljanja otpadom, biti prva u regionu koja će imati u potpunosti razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na evropske zemlje. 

Nacrt republičkog plana upravljanja otpadom i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom, su urađeni u okviru projekta "Mreža organizacija civilnog društva za lobiranje i zagovaranje u oblasti zaštite životne sredine", kojeg sprovodi implementaciona agencija Reginoalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj  SIDA.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je nosilac prireme ovih dokumenata. 

Naredna javna rasprava o ovim dokumentima održat će se u Istočnom Sarajevu, 11.9.2019. godine.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti