RS čeka odobrenje Agencije za lijekove BiH za nabavku ruske vakcine

05.01.2021. 08:50 / Izvor: SRNA
RS čeka odobrenje Agencije za lijekove BiH za nabavku ruske vakcine

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je BiH, a time i RS, u programu "Kovaks" za nabavku vakcina i da u prvom kvartalu ove godine očekuje da stigne 400.000 doza u Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je BiH, a time i Republika Srpska, u programu "Kovaks" za nabavku vakcina i da u prvom kvartalu ove godine očekuje da stigne 400.000 doza u Republiku Srpsku.

On je istakao da je RS i u programu nabavke ruske vakcine, za šta bi dokumentaciju trebalo da odobri Agencija za lijekove BiH.

"Mi smo dobili opsežnu dokumentaciju od ruskog proizvođača, preveli je i dali smo je Agenciji za lijekove BiH na odobravanje i očekujemo vrlo brzo da se Agencija izjasni po tom pitanju“, rekao je Višković za RTRS.

On je konstatovao da se ide na dva paralelna kolosijeka u poslovima da se obezbijedi vakcina za građane Republike Srpske – preko programa "Kovaks" i ruske vakcine.

"BiH, time i RS je u programu `Kovaks` gdje je još 80 zemalja iz EU i cijelog svijeta. Mi smo naše obaveze prema tom programu ispunili i očekujemo u prvom kvartalu 2021. godine da stignu prve doze, tačnije 400.000 prvih doza u Republiku Srpsku- Toliko smo platili i očekujemo da krenemo sa vakcinacijom naše populacije koja je najugroženija u prvom talasu, zatim zdravstvenog sektora i policije", naveo je Višković.

Višković je rekao da će vakcinacija biti dobrovoljna.

"Ne možemo nikoga natjerati da se vakciniše ako ne želi, ali kao što je svuda u svijetu, biće preporučeno", istakao je Višković

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti