RS do 2029. godine iz obnovljivih izvora planira novih 1000 MW energije

05.03.2020. 12:18 / Izvor: Akta.ba
RS do 2029. godine iz obnovljivih izvora planira novih 1000 MW energije

U Trebinju je počeo "Samit energetike SET 2020" sa željom prvog čovjeka energetike RS-a Luke Petrovića da Elektroprivreda Republike Srpske postane lideri u regionu na polju energetike.

U Trebinju je počeo "Samit energetike SET 2020“ sa željom prvog čovjeka energetike RS-a Luke Petrovića da Elektroprivreda Republike Srpske postane lideri u regionu na polju energetike.

U svom obraćanju Petrović je kazao kako mu je drago što su na Samitu ljudi iz okruženja od Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Crne Gore.

„Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i prije svega prijatelji“, rekao je Petrović, te naglasio kako se Elektroprivreda RS, zajedno sa Gradom Trebinje, firmom SET odlučila po prvi put napraviti jedan stručni, naučni i regionalni samit energetike kojim želi zbližiti i unaprijediti rad energetskog sektora regiona.

Smatra kako se trebaju iskoristiti energetski potencijali regiona za dobrobit građana i energetskih kompanija.

„Do danas to nismo dovoljno upotrijebili. Krajnje je vrijeme da od danas kreiramo kvalitetniju i sadržajniju međusobnu komunikaciju, ne samo zbog profitabilnosti i konkurentnosti na tržištu, već i zbog energetske nezavisnosti i stabilnosti“, kazao je Petrović, te naveo kako nam sve više nedostaje stručnih rasprava, naučnih radova, eminentnih skupova kakav je i ovaj današnji.

 

Između ostalog, rekao je kako će u okviru devet panela na samitu biti predstavljene aktuelne teme od perspektiva razvoja, stanja tržišta energijom, pametne energetike, energetske efikasnosti, digitalnih transformacija u energetici, do razvoja infrastrukture za e-mobilnost, te nezaobilazne teme o industriji 4.0.

Petrović je prisutne informisao kako je usvojenom Strategijom energetskog sektora do 2035. godine od strane Narodne skupštine RS, Planom razvoja usvojenim od strane Vlade RS i Akcionim planom realizacije investicionih projekata od strane uprave Elektroprivrede RS predviđeno da u periodu od 2019. do 2029. godine bude izgrađeno izgrađeno i pušteno u rad objekata snage 1000 MW iz obnovljivih izvora, odnosno vode, vjetra, sunca i gasa na području Republike Srpske.

Naravno, kaže on da su potencijali mnogo veći i to će nastaviti buduće generacije.

"Ovakvim razvojem Akcionog plana doprinosimo i Akcionom planu  Energetske zajednice koji je prihvaćen od EU, a gdje i mi trebamo biti sastavni dio u narednom periodu", zaključio je Petrović.

Inače, u naredna dva dana na samitu u Trebinju na panelima će učestvovati više od 70 stručnjaka iz svijeta energetike, među kojima su i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Mirjana Filipović.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti