Vijesti

RS dobija Garantni fond: Djelatnost fonda biće izdavanje svih oblika garancija preduzetnicima i finansijskim institucijama

30.01.2010. 10:47 / Izvor: Fokus

Garantni fond Republike Srpske čije je formiranje u toku omogućiće preduzetnicima u Republici Srpskoj lakši pristup kreditnim sredstvima finansijskih institucija i doprinijeti smanjenju cijene kapitala. Vlasnici malih i srednjih preduzeća, bilo da je riječ o početnim ili postojećim djelatnostima, preduzetnici i proizvođači u oblasti poljoprivrede, proizvodno-uslužne djelatnosti i drugi, često postižu slabije i skromnije rezultate djelimično iz razloga što se susreću s nizom prepreka prilikom uspostavljanja i razvoja svojih biznisa.

"Jedna od najvećih prepreka jeste otežan pristup kapitalu za kratkoročno i dugoročno finansiranje njihovih potreba i projekata, pod povoljnijim uslovima. Banke i druge finansijske institucije zahtijevaju finansijsku održivost ulaganja i sposobnost tražioca kredita da obezbijedi odgovarajuće instrumente obezbjeđenja, što preduzetnici i fizička lica uvijek nisu u mogućnosti da ponude zbog čega otežano dobijaju potrebna finansijska sredstva", ističu u Ministarstvu finansija RS.

Garantni fondovi uspostavljeni u zemljama okruženja pomažu da se ovakvi problemi prevaziđu tako što daju dodatne garancije za pristupanje finansijskim sredstvima koje nude banke i druge finansijske institucije.

Garantni fond RS izdavanjem garancija znatno će doprinijeti razvoju početnih poslovnih djelatnosti, zapošljavanju mladih i očuvanju radnih mjesta, izvozno orijentisanoj privredi, poslovnim djelatnostima u oblasti poljoprivrede, projektima u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, kao i drugim održivim i razvojnim projektima. Djelatnost fonda biće izdavanje svih oblika garancija preduzetnicima i finansijskim institucijama sa sjedištem u RS. Ukupna garancijska izloženost prema jednom preduzetniku neće moći biti veća od tri odsto od vrijednosti osnovnog kapitala fonda, dok prema jednoj finansijskoj instituciji neće moći biti veća od 30 odsto garancijskog potencijala Fonda.

"Bitno je napomenuti da će sredstva fonda biti obezbjeđena iz budžeta RS, budžeta jedinica lokalne samouprave, Razvojnog programa RS, kreditnog zaduženja, emisijom hartija od vrijednosti, prihoda fonda, donacija i ostalih izvora", ističu u Ministarstvu finansija RS.

Zamjenik direktora Nove banke, Milan Radović, kaže da je interes Vlade RS u svim razgovorima s bankarima bio da se poveća plasman sredstava u privredu.

"Osnovni problem jeste to što komercijalne banke snose sav rizik plasmana. Iz tog razloga, a u uslovima kada je zbog krize kreditna sposobnost klijenata narušena u odnosu na 2008. godinu, mi smo sugerisali da bi bilo potrebno formirati garantni fond koji bi s bankama podijelio rizik plasmana u odnosu pola-pola", navodi Radović.

Izvršna direktorka Privredne komore RS, Dragica Ristić, pozdravila je usvajanje Nacrta zakona o garantnom fondu RS ističući da će fond omogućiti privrednicima da lakše dođu do kredita poslovnih banaka što će dovesti do očuvanja i poboljšanja likvidnosti domaće privrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti