Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RS: Dodatno povećanje plata budžetskim korisnicima za pet odsto

07.04.2014. 08:11 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer po hitnom postupku prijedloge pet zakonskih rješenja, kojima će biti ispunjena obaveza da plate budžetskih korisnika budu vraćene na nivo prije odluke o smanjenju, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Nakon posebne sjednice Vlade na kojoj su utvrđeni prijedlozi zakona o platama zaposlenih u MUP-u, u oblasti prosvjete i kulture, u organima republičke uprave, te u organima pravosuđa i javnim službama, Cvijanovićeva je rekla da u okviru MUP-a Srpske postoji pet kategorija gdje je predviđeno povećanje plata veće od pet odsto, a to su Specijalna policija, Jedinica za podršku, sektor koji radi na izdavanju dokumenata, te još dvije kategorije.

Govoreći o prosvjeti, Cvijanovićeva je navela da će doći do blagog povećanja koeficijenta za 384 redovna profesora na fakultetu i to sa 21 na 22.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada uradila svoj dio posla u pogledu dodatnog povećanja plata od pet odsto ovim kategorijama budžetskih korisnika, ali da sada ostaje da to prihvati sindikat.

"Ukoliko sindikat ne podrži ove zakone, Vlada može da interveniše na drugi način, ne izmjenom zakona, već kroz povećanje cijene rada", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je precizirala da to znači da će to povećanje svima biti pet odsto i da nema povećanja većeg od pet odsto, kako je to predviđeno ovim zakonskim rješenjem.

Cvijanovićeva vjeruje da sindikat neće odbiti sadržaj ovih zakonskih rješenja, jer smatra da su povećanja plata budžetskim korisnicima koja prevazilaze pet odsto sigurno opravdana.

Ona je podsjetila da je ovaj proces počeo još prošle godine prvim povećanjem plata budžetskim korisnicima od pet odsto, nakon čega je bilo dodatno povećanje od početka ove godine koje se odnosilo na 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom za pet, 10 ili 15 odsto.

Cvijanovićeva je navela da je ovo sada treći, ključni korak povećanja plata, koji se odnosi na utvrđivanje sadržaja pomenutih zakona.

"Vlada Srpske je imala za cilj da se uvede malo više pravde i pravičnosti u ove zakone, što znači da ljudima koji imaju istu stručnu spremu i obavljaju iste poslove budu jednake plate. Jedan od ciljeva je da dođe do smanjenja jaza između onih koji primaju niže plate sa srednjom stručnom spremom i onih sa višim platama sa višom stručnom spremom", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će ovi zakoni, ukoliko ih prihvati sindikat, sutra biti po hitnom postupku upućeni u skupštinsku proceduru, da bi se o njima izjasnila Narodna skupština Srpske na sjednici koja je zakazana za utorak, 8. april.

Cvijanovićeva je napomenula da je ovo jedna faza u korigovanju zakona o platama i da je Vlada opredijeljena da u saradnji sa sindikatom radi na dodatnom poboljšanju ovih zakonskih rješenja.

Premijer Srpske je rekla da je stav Vlade da se za prosvjetne radnike moraju obezbijediti veća povećanja plata, odnosno da se izvrše određena usklađivanja koeficijenata sa drugima, u nekim drugim oblastima, ali da to u ovom momentu nije moguće s obzirom da je riječ o ogromnom broju radnika i iznosu sredstava koji bi morao biti obezbijeđen.

Cvijanovićeva je dodala da su navedene odluke Vlade u vezi sa definisanjem rješenja u zakonima o platama nešto više nego što je sindikat tražio tokom prošle godine, ističući da je ovo pravednije rješenje, koje više košta Vladu Republike Srpske od prijedloga koje je tražio sindikat.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i prijedlog pisma Evropskoj komisiji i Direkciji za proširenje u vezi sa prošlim sastankom u Briselu o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Srpske opredijeljena da Srpska učestvuje u svim međunarodnim forumima gdje se mogu braniti pozicije Srpske.

"Nismo uvijek zadovoljni dinamikom, ni rezultatima koje je davao strukturalni dijalog. Ono što se dešava u zadnje vrijeme je vidljiva tendencija da se odmakne od nekih tema koje su suštinski važne za ovaj proces, a to su one dominantne teme zbog kojih je dijalog i počeo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla i da postoje određene tendencije za "napuštanje priče" o poziciji Suda i Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i retroaktivne primjene zakona koji se odnose na ratni zločin.

"Vlada Republike Srpske je opredijeljena za učešće u strukturalnom dijalogu, ali nema odustajanja i odmicanja od tema zbog kojih je ovaj proces počeo", poručila je Cvijanovićeva.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti