RS: Dugovanja opština veća od 275 miliona KM

14.10.2010. 08:28 / Izvor: Glas Srpske
RS: Dugovanja opština veća od 275 miliona KM

Najzaduženije opštine u Republici Srpskoj su Kneževo, Berkovići, Ribnik, Laktaši, Kostajnica, Mrkonjić Grad, Gradiška i Oštra Luka, a ukupan dug svih opština i gradova u Srpskoj prema komercijalnim bankama i po osnovu emisije obveznica na kraju avgusta iznosio je više od 275 miliona maraka.

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske, dugovi osam najzaduženijih opština u RS iznose 15 odsto njihovih prihoda iz prošle godine.

Čak ni poslije nekoliko pokušaja da dobijemo informaciju kolika su pojedinačna dugovanja opština, iz Ministarstva finansija nismo uspjeli da dobijemo konkretan odgovor.

U ovom ministarstvu navode da ukupno zaduženje svih opština i gradova u Srpskoj u ovoj godini iznosi 8,22 odsto od ostvarenih redovnih prihoda u prošloj godini.

"Opštine i gradovi za otplatu dugova po osnovu zaduženosti kod komercijalnih banaka u Srpskoj i BiH, te emisije obveznica na kraju avgusta trebalo je da izdvoje 275.697.929 maraka", rekli su u Ministarstvu i dodali da lokalne zajednice redovno izmiruju dospjele obaveze po osnovu domaćih zaduženja, izuzev opštine Šekovići koja nije donijela ovogodišnji budžet u zakonskom roku.

"Najveće budžete u 2010. godini imaju grad Banjaluka, i to 147,3 miliona maraka, opština Bijeljina 47,3 miliona i Doboj 25,6 miliona maraka", rekli su u Ministarstvu finansija.

Načelnik opštine Kneževo Čedo Vuković kaže da je ova opština maksimalno zadužena i da ukupan dug trenutno iznosi oko 5,1 milion maraka. Budžet ove opštine je 2,9 miliona maraka.

"Trenutno imamo određenih problema pri vraćanju kredita, ali uspijevamo na vrijeme da servisiramo svoje obaveze. Dug se nagomilao jer smo radili na vodovodu, putevima i rasvjeti", kazao je Vuković.

Načelnik opštine Berkovići Ranko Lučić kaže da dug ove opštine trenutno iznosi oko 400.000 maraka.

"Nismo prezaduženi, ali imamo problema pri vraćanju kredita, jer se budžet opštine ne puni planiranom dinamikom", kazao je Lučić i dodao da je opština podigla dva kredita od po 200.000 i jedan od 50.000 maraka.

Istakao je da su ovim novcem riješeni određeni infrastrukturni problemi, te je izgrađena sportska dvorana.

Dug RS

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupan dug Republike Srpske iznosi 3,4 milijarde maraka.

"Od toga na unutrašnji dug, bez opština i fondova, otpada 1,3 milijarde, a na spoljni dug sa opštinama 2,1 milijarda maraka", kazali su u Ministarstvu i dodali da dug Srpske u odnosu na bruto društveni proizvod iznosi 40,76 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti