RS: Gorivo skuplje za devet kf

13.01.2010. 08:45 / Izvor: Nezavisne novine
RS: Gorivo skuplje za devet kf

Gorivo na većini benzinskih pumpi u RS poskupjelo je juče osam do devet feninga po litru kao posljedica skoka rafinerijskih cijena usljed poskupljenja nafte na svjetskom tržištu.

Nakon ovog poskupljenja litar eurodizela košta oko 1,80 KM, što je devet feninga više u odnosu na raniju prosječnu cijenu, cijena bezolovnog benzina porasla je takođe za devet feninga na 1,80 KM, dok je super skuplji za osam feninga i košta 1,85 KM.

Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS, kaže da su se distributeri odlučili na povećanje cijene goriva nakon što su od rafinerija koje ih snabdijevaju dobili nove cjenovnike iz kojih proizlazi da je nabavna cijena goriva znatno viša.

"Odluka o povećanju cijene nije donesena odmah nakon skoka vrijednosti nafte na svjetskim berzama, već nakon što se njena cijena na novom nivou zadržala duže od 40 dana", rekao je Mitrović.

Slavko Šćepanović, prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe", koja koordiniše radom naftne industrije RS, u čijem sklopu su Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i najveći lanac benzinskih pumpi u RS "Petrol", kaže da je zbog povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu bio neminovan rast rafinerijskih cijena. On je dodao da su rafinerijske cijene benzina veće za 3,5 feninga, a dizela i eurodizela za 4,4 feninga po litru. Šćepanović je rekao da su cijene na svjetskom tržištu porasle za 53 dolara po toni za benzine i za 62 dolara po toni za dizel goriva.

"Ova promjena cijena je samo vezana za kretanje cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu koje su u posljednjoj sedmici decembra prošle i prvoj sedmici ove godine porasle u prosjeku za oko 100 dolara po toni", naveo je Šćepanović.

On je objasnio da je ovakva praksa bila tokom čitave prošle godine, navodeći da će eventualni pad cijena nafte na svjetskom tržištu odmah izazvati spuštanje rafinerijskih cijena nafte, a zatim i naftnih derivata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti