RS i ove godine značajna destinacija avanturističkog turizma

05.03.2013. 14:13 / Izvor: eKapija.ba

Turistička organizacija Republike Srpske je i ove godine za sve posjetitelje pripremila bogat turistički sadržaj. Pored planinskog turizma, tu je i banjski, lovni i ribolovni, avanturistički te etno turizam. Nada Jovanović, direktorica TORS-a je samo za portal ekapija.ba predstavila turističe potencijale Republike Srpske.

Turistička organizacija Republike Srpske je i ove godine za sve posjetitelje pripremila bogat turistički sadržaj. Pored planinskog turizma, tu je i banjski, lovni i ribolovni, avanturistički te etno turizam. Nada Jovanović, direktorica TORS-a je samo za portal ekapija.ba predstavila turističe potencijale Republike Srpske.

TORS je nedavno učestovao sa sajmu turizma u Beogradu? Kakvi su utisci, kakva je bila zainteresovanost za ono što ste predstavili? Koje ste turističke potencijale predstavili?

- Na nedavno završenom 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu – ITTFA (21. – 24.02.2013.), turističku ponudu i usluge Republike Srpske na samostalnom izložbenom prostoru predstavila je i Turistička organizacija Republike Srpske (TORS) u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji.  Obzirom da se nalazimo na pragu ljetne turističke sezone, akcenat naše promocije bio je stavljen na programe i sadržaje destinacija u RS koji su atraktivni u predstojećoj sezoni, kao što su ponuda avanturističkog turizma, vjerskog turizma, eko-etno turistička ponuda, atraktivna ponuda za ljubitelje ribolova, city break ture u našim gradovima... Osim toga, naravno nismo propustili da promovišemo i još uvijek aktuelnu ponudu zimskog turizma, u prvom redu Jahorine, koja će zahvaljujući idealnim vremenskim uslovima i odlično pripremljenim stazama za ljubitelje skijanja i ostalih avantura na snijegu, bilježiti veliku posjećenost i tokom marta. Napomenimo i to da su tokom trajanja sajma na štandu TORS-a, organizovane posebne prezentacije naših destinacija i proizvoda i to:

-      TO Bijeljina predstavila je ponudu ovoga grada, kroz prezentaciju kulturno-umjetničkog programa i gastro ponude

-      TO Grada Banja Luka predstavila je gastro ponudu grada na Vrbasu, te video prezentaciju turističke ponude BL

-      Eko zona Šipovo i Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma RS, posjetiocima štanda kroz kratke prezentacije predstavili su ponudu i djelokrug svoga rada

-      Prvoga dana na sajmu održana je prezentacija Etno sela Kotromanićevo kod Doboja

Hoće li se TORS predstaviti i na drugim sajmovima turizma u regiji i u svijetu? Šta je u planu u skorijoj budućnosti?

- Od početka ove godine TORS je učestvovao na 6 međunarodnih sajmova turizma (Utreht, Beč, Istanbul, Tel Aviv, Prag i Beograd). Trenutno se naši predstavnici nalaze u Berlinu, gdje TORS predstavlja turističku ponudu Republike Srpske na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova ITB Berlin, koji se održava u periodu od 06. – 10.03.2013. Do kraja godine, planirano je učešće na još nekoliko domaćih i međunarodnih turističkih sajmova, berzi, prezentacija, kao što su npr.  – sajmovi turizma u Nišu i Novom Sadu, sajam omladinskog turizma u Novom Sadu, prezentacije turističke ponude Republike Srpske u Zagrebu i Ljubljani, berza na Jahorini, berza arheološkog turizma na Mediteranu...

Šta je TORS pripremio za narednu turističku sezonu? Na šta ste naročito fokusirani u ponudi? Ima li nekih novina u odnosu na prošlu godinu?

- Obzirom da je pred nama ljetna turistička sezona, akcenat naše promocije je stavljen je prvenstveno na onu ponudu koja je atraktivna za predstojeći period, a tu prvenstveno mislimo na ponudu avanturističkog turizma, eko-etno ponudu, banjski turizam, vjerski turizam, ribolov, manifestacije/festivali u RS...

Za šta turisti najviše pokazuju interesovanja prilikom posjete RS-u? Iz kojih zemalja su turisti koji najviše posjećuju RS?

- Obzirom na raznolikost turističke ponude RS, interesovanja stranih i domaćih turista su dosta različita. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, tokom 2012. godine Republiku Srpsku je posjetilo 241 214 turista,koji su zabilježili 629 648 noćenja, što je 1,4% više dolazaka i 2,4% više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Kao i prethodne godine, pored domaćih turista,najveći broj ostvarenih noćenja su zabilježili gosti iz regiona: Srbija (87 935), Hrvatska (46 376), Slovenije (20 199) i Crna Gora (10 772), dok se od ostalih evropskih zemalja ističu: Rusija (9 328),Austrija (9 183),Njemačka (7 841) i Italija (7 379). Po vrsti turističkih mjesta domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mjestima, zatim slijede ostala turistička mjesta (to su druga mjesta koja posjeduju atraktivne faktore npr. klimatske, kulturno istorijske, te riječna i jezerska mjesta...), planinska mjesta i ostala mjesta (mjesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od navedenih grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj).

Najveći broj noćenja stranih turista su zabilježila ostala turistička mjesta, zatim banjska i planinska mjesta.

Koje sve oblike turizma možemo vidjeti u RS-u? 

-  Među najatraktivnije turističke destinacije Republike Srpske, svakako se ubrajaju planinski centri, koji već tradicionalno u zimskom periodu privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Među ljubiteljima skijanja prednjači olimpijska ljepotica Jahorina, sa preko 20 km uvijek odlično pripremljenih skijaških staza sa 3 šestosjeda,4 ski-lifta i 2 dvosjeda koja svakog sata mogu da prevezu preko 10 000 skijaša. Turistička ponuda Jahorine ne vezuje se samo za zimski period. Brojni sadržaji u ponudi su turistima i tokom ostalih mjeseci u godini. Prvenstveno to su vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima koji uključuju i programe obilaska same planine, aktivan odmor (planinarenje, biciklizam, šetnje...), sportski kampovi, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija, kongresa i sl.

Pored planinskog turizma, svakako je u prvom planu i banjski turizam. Banjski centri Republike Srpske ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga, liječenja. Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja (kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih...). Osim usluga liječenja banjski centri nude i rekreativne sadržaje, tu su sportski tereni i uređene trim staze. Kada je riječ o banjskom turizmu, svakako u ponudi prednjači renovirani zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je danas zasigurno jedan od vodećih zdravstvenih, wellness i kongresnih centara u regionu.

I nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska su, takođe, veoma interesantne turističke destinacije Republike Srpske. Posjetitelji ovih prirodnih oaza mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima, kao što su: planinarenje, šetnja uređenim pješačkim stazama, lov, ribolov i dr. Posjeta ovim parkovima može imati i edukativni karakter, zahvaljujući burnim dešavanjima koja su se odigrala na njihovom tlu.

Velike potencijale Republika Srpska ima i kada je riječ o lovnom i ribolovnom turizmu. Izdvojimo ovdje jednu od najčistijih rijeka Evrope – Plivu, izuzetne bistrine, specifične boje, koja predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Upravo na ovoj rijeci 2010. godine održano je Evropsko prvenstvo u „fly-fishing“-u.

Uvijek atraktivna u Srpskoj je i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na Istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje, gdje je TO ovoga grada u svoju ponudu uvrstila turističku turu obilaska srednjevjekovnih manastira ovoga kraja (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu).

Šta je sa avanturističkim turizmom? Šta sve nudite i kakva je zainteresovanost?

- U turističkoj ponudi u posljednjih nekoliko godina, na samom vrhu nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi (rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning, planinarenje i dr.) U zemlji gdje vladaju zakoni prirode, avanturizam nije izuzetak, već pravilo. Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma svakako su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja: Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena i dr

Šta TORS ima ponuditi iz oblasti etno turizma?

- Posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske. Naravno nezaboravimo spomenuti i bogatu ponudu seoskog turizma planine Ozren, gdje posjetioci takođe mogu da uživaju u mirnom i ugodnom ambijentu seoskih domaćinstava, koja im nude svoje usluge na ovoj prekrasnoj planini. Tu je i veoma atraktivno izletište, smješteno između Banja Luke i Prijedora, „Eko-centar Ljekarice“.

Ovog ljeta turistima preporučujemo vožnju popularnim "Ćirom", koji saobraća na relaciji od Mokre Gore, preko Dobruna do Višegrada. Svakako u sklopu aktuelne višegradske ponude je i vožnja brodicama prelijepim kanjonom rijeke Drine. Nakon uživanja u predloženim rutama, predlažemo posjetu Andrićgradu novom turističkom, kulturnom, administrativnom i edukativnom kompleksu smještenom na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije. Nastao je kao ideja Emira Kusturice o kamenom srednjevjekovnom gradu inspirisanog djelima i likovima nobelovca Ive Andrića.

Tu su i city break ture u Banjaluci i Trebinju. Gradovi bogate kulturno-istorijske baštine, avanture, mladosti i nezaboravnog noćnog provoda.

I naravno na kraju naglasimo i brojne kulturne i zabavne manifestacije, međunarodne muzičke festivale („Demofest“, „Dukatfest“; „Kozarski etno“ – Banjaluka; „Beerfest“ - Bijeljina), međunarodna sportska takmičenja (Međunarodni rukometni turniri – Doboj; Teniski turniri u Banjaluci i Doboju) i brojne druge manifestacije, koje se održavaju širom RS i privlače veliki broj posjetilaca.

Razgovarala: Aida Šulović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti